Szilvás rétes aranybarnára sütve, fahéjas cukorral meghintve

Szilvás rétes

A Szilvás rétes egy hagyományos magyar édesség, amely különösen tavaszi időszakban népszerű, amikor a friss szilvák érik. A rétes tésztája könnyed és ropogós, és a szilvák édes, savanykás ízével tökéletes kombinációt alkot. A szilvás rétes egy igazi ínycsiklandó finomság, amely tökéletes desszertként szolgál egy családi étkezés után.

A szilvás rétes elkészítése hagyományos módon történik, a rétestésztát töltik meg a friss szilvával, cukorral és fahéjjal, majd finoman megsütik, amíg az egész ropogós és illatos nem lesz. Egy tál meleg szilvás rétes tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal még különlegesebbé teheted.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
280 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 5
8 db Réteslap
500 g Szilva
100 g Cukor
1 tk. Fahéj
50 g Zsemlemorzsa
50 ml Olaj (a réteslap kenéséhez)
20 g Porcukor (szóráshoz)
20 g Vaj (a sütéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd meg a szilvákat, vágd félbe, és távolítsd el a magokat. Szeleteld fel kisebb darabokra.

    Ha nagyon édes szilváid vannak, kevesebb cukrot használj a töltelékhez.

    2

    Keverd össze a felvágott szilvát a cukorral és a fahéjjal.

    Adj a szilvás töltelékhez egy kevés darált diót vagy mandulát a gazdagabb ízért.

    3

    Fektesd le a réteslapokat egy nedves konyharuhára, majd minden réteslapot kenj meg vékonyan olajjal.

    A nedves konyharuha megakadályozza, hogy a réteslapok kiszáradjanak és eltörjenek.

    4

    Szórd meg a réteslapok közepét zsemlemorzsával, majd egyenletesen oszlasd el rajta a szilvás tölteléket.

    A zsemlemorzsa felszívja a szilva levét, így a rétes nem ázik el.

    5

    Hajtsd be a réteslapok széleit, majd tekerd fel óvatosan, hogy a töltelék ne folyjon ki.

    Ha túl sok a töltelék, inkább vegyél ki belőle, különben a rétes szétrepedhet.

    6

    Helyezd a feltekert réteseket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg olvasztott vajjal a tetejüket.

    A vajtól szép fényes és ropogós lesz a rétes.

    7

    Süsd előmelegített sütőben 180°C-on kb. 25-30 percig, amíg a rétes aranybarnára sül.

    Ha a teteje túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával.

    8

    Tálald a szilvás rétest porcukorral megszórva, langyosan vagy kihűlve.

    Vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal is kínálhatod.