Frissen sült szív alakú croissant

Szív alakú croissant

A szív alakú croissant egy igazán különleges péksütemény, amely tökéletes romantikus reggelikhez vagy ünnepi alkalmakhoz. A hagyományos francia croissant tésztáját egyedi formázással alakítjuk szívvé, így nemcsak finom, hanem látványos is. Az aranybarna, ropogós rétegek között a vajas és vaníliás ízvilág tökéletes egyensúlyban van. Ha szeretnél valami igazán különlegeset készíteni a szeretteidnek, ezt a croissantot mindenképp próbáld ki!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 48 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Finomliszt
25 g Friss élesztő
50 g Kristálycukor
10 g
250 ml Langyos tej
250 g Vaj
1 db Tojás
10 ml Vaníliakivonat
20 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Ha 10 perc után nem fut fel az élesztő, valószínűleg nem volt friss, és újat kell használnod.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet és a vaníliakivonatot. Kezd el dagasztani a tésztát.

    A liszt szitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.

    3

    Amikor a tészta összeállt, tedd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 10 percig, amíg rugalmas lesz.

    A tésztának rugalmasnak és simának kell lennie. Ha túl ragadós, adj hozzá egy kevés lisztet.

    4

    Tedd a tésztát egy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A kelesztéshez ideális hely a meleg, huzatmentes sütő, bekapcsolt világítással.

    5

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit.

    A vaj legyen nagyon hideg, de ne fagyott, mert akkor nem tudod egyenletesen eloszlatni a tésztában. A vajat szeleteld vékonyra, hogy könnyebben elosztható legyen.

    6

    Óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.

    A hajtogatás segít, hogy a croissant réteges legyen. A hűtés fontos, hogy a vaj ne olvadjon meg.

    7

    Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.

    Minél többször hajtogatod a tésztát, annál rétegesebb lesz a croissant.

    8

    A kész tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágj ki belőle szív alakú formákat.

    A tészta ne legyen túl vékony, mert akkor nem lesz réteges a croissant.

    9

    Hajtsd be a szívformák két felső sarkát, majd sodord kissé kifelé, hogy a croissant formája megtartsa a szív alakot.

    A formázásnál legyél óvatos, hogy a tészta ne szakadjon el.

    10

    Helyezd a szív alakú croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.

    A kelesztéshez ideális hely a meleg, huzatmentes sütő, bekapcsolt világítással.

    11

    Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, hogy szép fényesek legyenek.

    A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy könnyebben kenhető legyen.

    12

    Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj a croissantokra, és ha túl gyorsan barnulnak, takard le alufóliával.

    13

    Hagyd kihűlni a croissantokat, majd szórd meg porcukorral a tálalás előtt.

    A porcukrot csak tálalás előtt szórd rá, mert a meleg croissanton elolvad.