A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Ha 10 perc után nem fut fel az élesztő, valószínűleg nem volt friss, és újat kell használnod.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót, majd öntsd bele az élesztős tejet és a vaníliakivonatot. Kezd el dagasztani a tésztát.
A liszt szitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.
Amikor a tészta összeállt, tedd enyhén lisztezett felületre, és gyúrd 10 percig, amíg rugalmas lesz.
A tésztának rugalmasnak és simának kell lennie. Ha túl ragadós, adj hozzá egy kevés lisztet.
Tedd a tésztát egy tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A kelesztéshez ideális hely a meleg, huzatmentes sütő, bekapcsolt világítással.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, majd helyezd a közepére a hideg vajat. Hajtsd rá a tészta széleit.
A vaj legyen nagyon hideg, de ne fagyott, mert akkor nem tudod egyenletesen eloszlatni a tésztában. A vajat szeleteld vékonyra, hogy könnyebben elosztható legyen.
Óvatosan nyújtsd ki a tésztát, majd hajtogasd háromba. Takard le, és tedd hűtőbe 30 percre.
A hajtogatás segít, hogy a croissant réteges legyen. A hűtés fontos, hogy a vaj ne olvadjon meg.
Ismételd meg a hajtogatást és nyújtást még kétszer, mindig pihentetve a tésztát 30 percig a hűtőben.
Minél többször hajtogatod a tésztát, annál rétegesebb lesz a croissant.
A kész tésztát nyújtsd ki 5 mm vastagra, majd vágj ki belőle szív alakú formákat.
A tészta ne legyen túl vékony, mert akkor nem lesz réteges a croissant.
Hajtsd be a szívformák két felső sarkát, majd sodord kissé kifelé, hogy a croissant formája megtartsa a szív alakot.
A formázásnál legyél óvatos, hogy a tészta ne szakadjon el.
Helyezd a szív alakú croissantokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és hagyd kelni további 30 percig.
A kelesztéshez ideális hely a meleg, huzatmentes sütő, bekapcsolt világítással.
Verd fel a tojást, és kend meg vele a croissantok tetejét, hogy szép fényesek legyenek.
A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy könnyebben kenhető legyen.
Süsd előmelegített 190°C-os sütőben 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj a croissantokra, és ha túl gyorsan barnulnak, takard le alufóliával.
Hagyd kihűlni a croissantokat, majd szórd meg porcukorral a tálalás előtt.
A porcukrot csak tálalás előtt szórd rá, mert a meleg croissanton elolvad.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.