Szőlős és rozmaringos focaccia tálalva

Szőlős és rozmaringos focaccia

A focaccia egy hagyományos olasz kenyér, amely már az ókori Róma idején is népszerű volt. A szőlő és rozmaring kombinációja gazdag ízeket ad a focacciának, ami tökéletes választás egy ínycsiklandó étkezéshez. A szőlő édessége és a rozmaring friss íze tökéletesen illik a friss tésztához. Ez a recept könnyedén elkészíthető otthon, és garantáltan mindenki imádni fogja a friss kenyér ízét.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
1400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
20 g Friss élesztő
300 ml Meleg víz
1 tk. Cukor
30 ml Olívaolaj
500 g Liszt
10 g
200 g Szőlő
2 ág Friss rozmaring
20 ml Olívaolaj (kenéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Először készítsd el az élesztőt: egy tálban keverd el a meleg vizet és a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A víz ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A kézmeleg a legideálisabb hőmérséklet.

    2

    Közben egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Amikor az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és öntsd a liszthez. Keverd össze, majd gyúrd sima tésztává.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású. Ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet, de ne sokat, mert akkor kemény lesz.

    3

    A tésztát pihentesd letakarva 1 órán át, hogy megkeljen. Az ideális hőmérséklet körülbelül 25°C.

    A tésztát meleg helyen keleszd, például a sütőben, ha csak a világítás van bekapcsolva, vagy egy radiátor közelében. Letakarhatod egy nedves konyharuhával, hogy ne száradjon ki.

    4

    Amikor a tészta megkelt, borítsd ki egy lisztezett felületre, és óvatosan nyújtsd ki egy téglalap alakú formára.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor nem lesz elég magas a focaccia. Körülbelül 1-2 cm vastagság az ideális.

    5

    A tésztára szórd rá a szőlőt, amit előtte félbevágva eltávolítod a magját. A rozmaringot apróra vágd, és szórd a szőlőre.

    A szőlőt alaposan mosd meg és szárítsd le, mielőtt a tésztára szórod. Használhatsz más gyümölcsöket is, például fügét vagy olívabogyót.

    6

    A tészta szélét hajtsd fel, majd óvatosan nyomkodd bele a szőlőt és a rozmaringot. Kend meg a tetejét olívaolajjal.

    A szőlőt és a rozmaringot óvatosan nyomkodd bele a tésztába, hogy ne sérüljenek meg. Az olívaolaj segít, hogy a focaccia szép aranybarna legyen.

    7

    Hagyjuk a tésztát még 15 percig pihenni, majd süsd előmelegített 200°C-os sütőben 20-25 percig, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.

    A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj rá, hogy ne égjen meg a focaccia. Ha túl gyorsan barnul a teteje, takard le alufóliával.

    8

    Ha kész, hagyd egy kicsit hűlni, majd szeleteld fel és tálald frissen.

    A focacciát langyosan a legfinomabb tálalni. Kínálhatod önmagában, vagy mártogatóssal.