Először készítsd el az élesztőt: egy tálban keverd el a meleg vizet és a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A víz ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A kézmeleg a legideálisabb hőmérséklet.
Közben egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Amikor az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és öntsd a liszthez. Keverd össze, majd gyúrd sima tésztává.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású. Ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet, de ne sokat, mert akkor kemény lesz.
A tésztát pihentesd letakarva 1 órán át, hogy megkeljen. Az ideális hőmérséklet körülbelül 25°C.
A tésztát meleg helyen keleszd, például a sütőben, ha csak a világítás van bekapcsolva, vagy egy radiátor közelében. Letakarhatod egy nedves konyharuhával, hogy ne száradjon ki.
Amikor a tészta megkelt, borítsd ki egy lisztezett felületre, és óvatosan nyújtsd ki egy téglalap alakú formára.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor nem lesz elég magas a focaccia. Körülbelül 1-2 cm vastagság az ideális.
A tésztára szórd rá a szőlőt, amit előtte félbevágva eltávolítod a magját. A rozmaringot apróra vágd, és szórd a szőlőre.
A szőlőt alaposan mosd meg és szárítsd le, mielőtt a tésztára szórod. Használhatsz más gyümölcsöket is, például fügét vagy olívabogyót.
A tészta szélét hajtsd fel, majd óvatosan nyomkodd bele a szőlőt és a rozmaringot. Kend meg a tetejét olívaolajjal.
A szőlőt és a rozmaringot óvatosan nyomkodd bele a tésztába, hogy ne sérüljenek meg. Az olívaolaj segít, hogy a focaccia szép aranybarna legyen.
Hagyjuk a tésztát még 15 percig pihenni, majd süsd előmelegített 200°C-os sütőben 20-25 percig, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj rá, hogy ne égjen meg a focaccia. Ha túl gyorsan barnul a teteje, takard le alufóliával.
Ha kész, hagyd egy kicsit hűlni, majd szeleteld fel és tálald frissen.
A focacciát langyosan a legfinomabb tálalni. Kínálhatod önmagában, vagy mártogatóssal.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.