Egy lábosban keverd össze a tejszínt, a tejet és a cukrot, majd közepes lángon melegítsd addig, amíg a cukor teljesen feloldódik. Ne forrald fel.
Fontos, hogy a cukor teljesen feloldódjon, mert különben a fagylaltban kristályos maradhat.
Egy külön tálban verd fel a tojássárgáját, majd fokozatosan keverj hozzá egy keveset a meleg tejkeverékből, hogy a tojás ne csapódjon ki.
Ez a temperálás lényege, hogy a tojás ne rántotta legyen a fagylaltban. Lassan, folyamatos keverés mellett add hozzá a meleg tejet.
Öntsd vissza a tojásos keveréket a lábosba, és alacsony lángon, folyamatos keverés mellett főzd addig, amíg a krém besűrűsödik és bevonja a kanál hátát.
A krém akkor jó, ha a kanál hátán végighúzva az ujjaddal, a vonal nem folyik össze. Vigyázz, ne forrald, mert a tojás kicsapódik!
Add hozzá a vanília kivonatot, majd hagyd teljesen kihűlni szobahőmérsékleten.
A vaníliát csak a hűtés után add hozzá, mert a hő hatására veszíthet az aromájából.
Öntsd a keveréket fagylaltgépbe, és a gyártó utasításai szerint készítsd el. Ha nincs fagylaltgéped, öntsd egy zárható edénybe, és óránként keverd át a fagyasztás során, hogy elkerüld a jegesedést.
A fagylaltgép sokkal krémesebb eredményt ad, de a kézi módszerrel is finom fagylaltot készíthetsz.
Olvaszd meg az étcsokoládét vízgőz felett vagy mikróban, majd hagyd kissé hűlni. A fagylalt keverékhez kevergetés közben lassan csorgasd hozzá az olvasztott csokoládét, hogy vékony rétegekben megszilárduljon és szép csokoládéforgácsokat kapj.
A csokoládé ne legyen túl forró, mert megolvasztja a fagylaltot. A lassú csorgatás és keverés biztosítja a szép csokoládéforgácsokat.
Legalább 4-5 órán keresztül hagyd a fagyasztóban, hogy megfelelő állagú legyen. Tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten állni.
A pihentetés segít a fagylaltnak kissé megpuhulni, így könnyebben adagolható lesz.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.