Takikomi gohan édesburgonyával, friss algával díszítve

Takikomi gohan édesburgonyával

A Takikomi gohan egy tradicionális japán étel, amelyet gyakran főznek különféle zöldségekkel és húsokkal, de az édesburgonyás változata egyedi ízvilágot kínál. Az édesburgonya édessége és a szójaszósz sós íze tökéletes harmóniát alkotnak, és az étel gazdag tápanyagokban. Japánban gyakran fogyasztják a Takikomi gohant egytál ételként, mivel könnyen elkészíthető és rendkívül ínycsiklandó. A rizs és az édesburgonya párosítása mellett az alga friss ízt és színt ad a tálalásnak.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Fehér rizs
1 db Édesburgonya
1 tk.
2 ek. Shoyu (szójaszósz)
1 ek. Mirin
1 ek. Cukor
1 db Alga
450 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst öblítsd le alaposan, hogy eltávolítsd a felesleges kemikáliákat és a rizsport. Majd hagyd egy kicsit állni, hogy a víz jól beszívódjon.

    Használj rizsöblítő kosarat, hogy a rizst könnyen leöblíthesd anélkül, hogy kiszóródna.

    2

    Az édesburgonyát hámozd meg és vágd kisebb kockákra.

    Próbálj egyforma méretű kockákat vágni, hogy egyenletesen puhuljanak meg a főzés során.

    3

    Egy közepes méretű lábasban add a rizst, az édesburgonyát, a sót, a szójaszószt, a mirint és a cukrot.

    A mirin egy édes rizsbor, amely remekül kiegészíti a szójaszósz sós ízét, de ha nincs, helyettesítheted egy kis extra cukorral.

    4

    Öntsd hozzá a vizet és tedd fel főni közepes hőmérsékleten. Amikor felforr, csökkentsd a hőmérsékletet, és fedő alatt főzd 15-20 percig, amíg a rizs és az édesburgonya megpuhul.

    Ha túl sok a víz, a rizs túl puhára főhet, ezért fontos, hogy a víz mennyiségét pontosan tartsd.

    5

    Miután megfőtt, vedd le a tűzről, és hagyd pihenni 10 percig, hogy a rizs jól összeérjen az ízekkel.

    Ez a lépés segít abban, hogy a rizs ne legyen ragacsos, és minden szem szépen megmaradjon.

    6

    Tálald melegen, egy kis apróra vágott algával díszítve.

    Az alga nemcsak finom, hanem remek vizuális eleme is az ételnek, így a tálaláskor érdemes friss algát használni.