Tårkonyos csicsókakrémleves tålalva

Tårkonyos csicsókakrémleves

A tĂĄrkonyos csicsĂłkakrĂ©mleves kĂŒlönleges Ă©s tĂĄplĂĄlĂł fogĂĄs, amely a magyar konyha egyik elfeledett alapanyagĂĄt, a csicsĂłkĂĄt helyezi reflektorfĂ©nybe. A csicsĂłka enyhĂ©n Ă©deskĂ©s, diĂłs Ă­ze kivĂĄlĂłan harmonizĂĄl a tĂĄrkony fƱszeres, kissĂ© citrusos karakterĂ©vel. Ez a recept kivĂĄlĂł vĂĄlasztĂĄs azok szĂĄmĂĄra, akik egy könnyƱ, mĂ©gis Ă­zgazdag levest keresnek. A tejszĂ­n selymessĂ© varĂĄzsolja az ĂĄllagot, a burgonya segĂ­ti a krĂ©messĂ©g elĂ©rĂ©sĂ©t. Tipp: ha intenzĂ­vebb Ă­zĂ©lmĂ©nyre vĂĄgysz, prĂłbĂĄld ki friss citromlĂ©vel megbolondĂ­tva tĂĄlalĂĄs elƑtt!

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
235 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 400 g Csicsóka
⭕ 1 db Burgonya
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 1 gerezd Fokhagyma
⭕ 800 ml ZöldsĂ©galaplĂ©
⭕ 100 ml Tejszín
⭕ 1 tk. Friss vagy szárított tárkony
⭕ 1 ek. Olívaolaj
⭕ 1 tk. Só
⭕ 1 csipet Bors

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A csicsókåt és a burgonyåt alaposan mosd meg, håmozd meg, majd vågd kis kockåkra. A vöröshagymåt és fokhagymåt is tisztítsd meg és aprítsd fel.

    A csicsóka håmozåsa kicsit nehézkes lehet, de egy zöldséghåmozóval könnyebben megy. Ha nagyon szabålytalan a formåja, vågd le a végeit, hogy stabilabban tudd tartani.

    2

    Egy lĂĄbasban melegĂ­tsd fel az olĂ­vaolajat, majd pĂĄrold ĂŒvegesre a vöröshagymĂĄt 2-3 perc alatt. Add hozzĂĄ a fokhagymĂĄt Ă©s kevergetve pirĂ­tsd tovĂĄbbi 1 percig.

    Ne hagyd, hogy a fokhagyma megégjen, mert keserƱ ízt ad a levesnek! Alacsony långon pirítsd.

    3

    Add hozzå a felkockåzott csicsókåt és burgonyåt, keverd össze, majd öntsd fel a zöldségalaplével. Forrald fel.

    Ha nincs zöldségalapleved, hasznålhatsz vizet is, de a leves íze kevésbé lesz intenzív. Ebben az esetben érdemes több fƱszert hasznålni.

    4

    FƑzd közepes lĂĄngon 20-25 percig, amĂ­g a zöldsĂ©gek teljesen megpuhulnak. Ez idƑ alatt a leves Ă­zei összeĂ©rnek.

    A fƑzĂ©si idƑ fĂŒgg a zöldsĂ©gek mĂ©retĂ©tƑl. VillĂĄval ellenƑrizd, hogy a csicsĂłka Ă©s a burgonya megpuhult-e.

    5

    Vedd le a tƱzrƑl, Ă©s botmixerrel pĂŒrĂ©sĂ­tsd simĂĄra. Ha tĂșl sƱrƱ, egy kevĂ©s alaplĂ©vel hĂ­gĂ­thatod a kĂ­vĂĄnt ĂĄllagig.

    A pĂŒrĂ©sĂ­tĂ©snĂ©l figyelj, hogy ne maradjanak darabok a levesben. Ha nincs botmixered, hasznĂĄlhatsz turmixgĂ©pet is, de ebben az esetben Ăłvatosan dolgozz a forrĂł leves miatt!

    6

    Keverd hozzå a tejszínt és a tårkonyt, majd ízesítsd sóval és borssal. Melegítsd 1-2 percig, de ne forrald, hogy a tejszín ne csapódjon ki.

    A tejszĂ­n helyett hasznĂĄlhatsz növĂ©nyi tejszĂ­nt is, ha vegĂĄn verziĂłt szeretnĂ©l. A tĂĄrkonyt aprĂłra vĂĄgva add a leveshez, hogy jobban Ă©rvĂ©nyesĂŒljön az Ă­ze. A szĂĄrĂ­tott tĂĄrkony is jĂł vĂĄlasztĂĄs, de abbĂłl kevesebb kell.

    7

    Tålalåskor szórd meg egy kevés friss tårkonnyal vagy cseppents a tetejére egy kis tejszínt a díszítéshez.

    A leveshez kínålhatsz pirított kenyérkockåkat vagy krutont is. Egy kanål tejföl is jól illik hozzå.