Tárkonyos csicsókakrémleves tálalva

Tárkonyos csicsókakrémleves

A tárkonyos csicsókakrémleves különleges és tápláló fogás, amely a magyar konyha egyik elfeledett alapanyagát, a csicsókát helyezi reflektorfénybe. A csicsóka enyhén édeskés, diós íze kiválóan harmonizál a tárkony fűszeres, kissé citrusos karakterével. Ez a recept kiváló választás azok számára, akik egy könnyű, mégis ízgazdag levest keresnek. A tejszín selymessé varázsolja az állagot, a burgonya segíti a krémesség elérését. Tipp: ha intenzívebb ízélményre vágysz, próbáld ki friss citromlével megbolondítva tálalás előtt!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
235 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Csicsóka
1 db Burgonya
1 db Vöröshagyma
1 gerezd Fokhagyma
800 ml Zöldségalaplé
100 ml Tejszín
1 tk. Friss vagy szárított tárkony
1 ek. Olívaolaj
1 tk.
1 csipet Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A csicsókát és a burgonyát alaposan mosd meg, hámozd meg, majd vágd kis kockákra. A vöröshagymát és fokhagymát is tisztítsd meg és aprítsd fel.

    A csicsóka hámozása kicsit nehézkes lehet, de egy zöldséghámozóval könnyebben megy. Ha nagyon szabálytalan a formája, vágd le a végeit, hogy stabilabban tudd tartani.

    2

    Egy lábasban melegítsd fel az olívaolajat, majd párold üvegesre a vöröshagymát 2-3 perc alatt. Add hozzá a fokhagymát és kevergetve pirítsd további 1 percig.

    Ne hagyd, hogy a fokhagyma megégjen, mert keserű ízt ad a levesnek! Alacsony lángon pirítsd.

    3

    Add hozzá a felkockázott csicsókát és burgonyát, keverd össze, majd öntsd fel a zöldségalaplével. Forrald fel.

    Ha nincs zöldségalapleved, használhatsz vizet is, de a leves íze kevésbé lesz intenzív. Ebben az esetben érdemes több fűszert használni.

    4

    Főzd közepes lángon 20-25 percig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak. Ez idő alatt a leves ízei összeérnek.

    A főzési idő függ a zöldségek méretétől. Villával ellenőrizd, hogy a csicsóka és a burgonya megpuhult-e.

    5

    Vedd le a tűzről, és botmixerrel pürésítsd simára. Ha túl sűrű, egy kevés alaplével hígíthatod a kívánt állagig.

    A pürésítésnél figyelj, hogy ne maradjanak darabok a levesben. Ha nincs botmixered, használhatsz turmixgépet is, de ebben az esetben óvatosan dolgozz a forró leves miatt!

    6

    Keverd hozzá a tejszínt és a tárkonyt, majd ízesítsd sóval és borssal. Melegítsd 1-2 percig, de ne forrald, hogy a tejszín ne csapódjon ki.

    A tejszín helyett használhatsz növényi tejszínt is, ha vegán verziót szeretnél. A tárkonyt apróra vágva add a leveshez, hogy jobban érvényesüljön az íze. A szárított tárkony is jó választás, de abból kevesebb kell.

    7

    Tálaláskor szórd meg egy kevés friss tárkonnyal vagy cseppents a tetejére egy kis tejszínt a díszítéshez.

    A leveshez kínálhatsz pirított kenyérkockákat vagy krutont is. Egy kanál tejföl is jól illik hozzá.