A csirkemellet kockázd fel, a zöldségeket hámozd meg és vágd kisebb darabokra.
A csirkemellet kb. 1-1,5 cm-es kockákra vágd, hogy egyenletesen átsüljön. A zöldségeket se túl nagyra, se túl kicsire vágd, hogy ne főjenek szét.
Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
A vöröshagymát apró kockákra, a fokhagymát pedig vékony szeletekre vagy zúzott formában aprítsd.
Egy lábasban olvaszd fel a vajat, és párold meg benne a hagymát és a fokhagymát közepes lángon, amíg üveges nem lesz.
Vigyázz, hogy a hagyma ne barnuljon meg, mert megkeseredhet a leves íze. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés vizet, hogy ne égjen le.
Add hozzá a csirkemellet, és pirítsd fehéredésig.
A csirkemellet ne pirítsd túl, csak amíg a külseje kifehéredik. Így megőrzi a szaftosságát.
Tedd bele a feldarabolt sárgarépát és fehérrépát, majd keverd jól össze.
A sárgarépát és a fehérrépát egyenletes méretűre vágd, hogy egyszerre puhuljanak meg.
Öntsd fel az alaplével, és főzd közepes lángon 25 percig, amíg a csirke és a zöldségek megpuhulnak.
Ha nincs alaplé, használhatsz vizet is, de az alaplével ízletesebb lesz a leves. A főzési idő függ a zöldségek és a csirke méretétől, ezért ellenőrizd, hogy megpuhultak-e.
Adj hozzá sót, borsot és a tárkonyt, majd főzd további 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.
A tárkonyt frissen vagy szárítva is használhatod. A friss tárkony íze intenzívebb, ezért kevesebb is elég belőle. Kóstold meg a levest, és ízlés szerint adj hozzá több fűszert.
Egy botmixer segítségével pürésítsd a levest, amíg teljesen sima állagú nem lesz.
A pürésítés előtt vedd le a levest a tűzről, és óvatosan pürésítsd, hogy ne fröccsenjen ki a forró leves. Ha nincs botmixer, használhatsz turmixgépet is.
Öntsd hozzá a tejszínt és a citromlevet, majd keverd jól össze, és forrald még 2-3 percig alacsony lángon.
A tejszíntől krémesebb lesz a leves. A citromlé frissességet ad a levesnek. Ne forrald sokáig a tejszínnel, mert kicsapódhat.
Tálald friss tárkonylevelekkel és pirított kenyérkockákkal.
A kenyérkockákat vajon vagy olívaolajon pirítsd meg, és fűszerezheted fokhagymával vagy fűszerpaprikával is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.