Az almákat hámozd meg, távolítsd el a magházukat, és vágd őket félkarikákra.
Az almákat lehetőleg édesebb, szilárd fajtából válaszd, mint például a Granny Smith, hogy ne legyenek túl puhák a sütés során.
Egy sütőformában olvaszd meg a vajat, majd add hozzá a cukrot, és főzd alacsony hőfokon, amíg a cukor karamellizálódik, és egy szép aranybarna színű szirupot kapsz.
A karamellizálás során folyamatosan keverd, hogy ne égjen meg a cukor, mert a karamell keserűvé válhat.
Add hozzá a félkarikákra vágott almát a karamellhez, és főzd őket 10-15 percig, hogy az alma megpuhuljon és a karamell körülöleljen minden darabot.
A fahéj hozzáadásával kellemes fűszeres ízt adhatunk az almáknak. Ha szeretnéd, adhatunk egy csipetnyi sót is a karamellizált íz kiemeléséhez.
Amikor az alma megpuhult, önts rá egy evőkanál citruslevet, és keverd el. Ez segít frissíteni az ízeket, és egy kis savasságot ad a karamellhez.
A citruslé frissebb ízt ad, de nem szükséges túl sokat belőle, hogy ne vegye el a karamell gazdag ízét.
A leveles tésztát nyújtsd ki a megfelelő méretűre, majd borítsd rá az almás keverékre úgy, hogy a szélei túllógnak a formán.
A leveles tészta nem kell, hogy teljesen sima legyen. Ha egy kicsit laza, az csak a tészta pelyhesedését segíti, ami finomabbá teszi.
Helyezd a sütőformát egy előmelegített 180°C-os sütőbe, és süsd 25-30 percig, amíg a tészta szélei aranybarnák lesznek, és ropogósra sül.
Figyeld, hogy a tészta ne égjen meg! Ha szükséges, 10 perc után takard le alufóliával, hogy a karamell ne égjen.
Miután kész, vedd ki a sütőből, és hagyd pihenni 5 percig. Ezután fordítsd meg a formát, és óvatosan vedd le a tésztát, hogy a karamell és az alma jól eloszoljon.
Ha túl gyorsan fordítod meg, a karamell forró lesz, és könnyen megégethet. Hagyj neki egy kis időt, hogy lehűljön, de ne hagyd sokáig, mert akkor a karamell megszilárdulhat.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.