Tarte Tatin almával, frissen tálalva karamellizált almával és leveles tésztával

Tarte Tatin almával

A Tarte Tatin egy francia klasszikus, amelyet eredetileg a Tatin nővérek készítettek az 1880-as évek végén. A recept története egy kis konyhai balesetből származik, amikor az egyik nővér elfelejtette a tésztát a tortaformában, és fordítva sült meg. Az alma, karamell és tészta kombinációja olyan finom, hogy azóta a világ számos éttermében és otthoni konyhájában is elkészítik. A Tarte Tatin almával a klasszikus recept friss, édes verziója, amely tökéletes desszert minden alkalomra.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
4 db Alma
150 g Cukor
100 g Vaj
1 tekercs Leveles tészta
1 ek. Citruslé
1 tk. Fahéj
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Az almákat hámozd meg, távolítsd el a magházukat, és vágd őket félkarikákra.

    Az almákat lehetőleg édesebb, szilárd fajtából válaszd, mint például a Granny Smith, hogy ne legyenek túl puhák a sütés során.

    2

    Egy sütőformában olvaszd meg a vajat, majd add hozzá a cukrot, és főzd alacsony hőfokon, amíg a cukor karamellizálódik, és egy szép aranybarna színű szirupot kapsz.

    A karamellizálás során folyamatosan keverd, hogy ne égjen meg a cukor, mert a karamell keserűvé válhat.

    3

    Add hozzá a félkarikákra vágott almát a karamellhez, és főzd őket 10-15 percig, hogy az alma megpuhuljon és a karamell körülöleljen minden darabot.

    A fahéj hozzáadásával kellemes fűszeres ízt adhatunk az almáknak. Ha szeretnéd, adhatunk egy csipetnyi sót is a karamellizált íz kiemeléséhez.

    4

    Amikor az alma megpuhult, önts rá egy evőkanál citruslevet, és keverd el. Ez segít frissíteni az ízeket, és egy kis savasságot ad a karamellhez.

    A citruslé frissebb ízt ad, de nem szükséges túl sokat belőle, hogy ne vegye el a karamell gazdag ízét.

    5

    A leveles tésztát nyújtsd ki a megfelelő méretűre, majd borítsd rá az almás keverékre úgy, hogy a szélei túllógnak a formán.

    A leveles tészta nem kell, hogy teljesen sima legyen. Ha egy kicsit laza, az csak a tészta pelyhesedését segíti, ami finomabbá teszi.

    6

    Helyezd a sütőformát egy előmelegített 180°C-os sütőbe, és süsd 25-30 percig, amíg a tészta szélei aranybarnák lesznek, és ropogósra sül.

    Figyeld, hogy a tészta ne égjen meg! Ha szükséges, 10 perc után takard le alufóliával, hogy a karamell ne égjen.

    7

    Miután kész, vedd ki a sütőből, és hagyd pihenni 5 percig. Ezután fordítsd meg a formát, és óvatosan vedd le a tésztát, hogy a karamell és az alma jól eloszoljon.

    Ha túl gyorsan fordítod meg, a karamell forró lesz, és könnyen megégethet. Hagyj neki egy kis időt, hogy lehűljön, de ne hagyd sokáig, mert akkor a karamell megszilárdulhat.