Tarte Tatin dióval, karamellizált alma és dióval tálalva

Tarte Tatin dióval

A Tarte Tatin egy híres francia desszert, amely az egyik legnépszerűbb étel a francia konyhában. Az alma és a karamellizálódott dió kombinációja nemcsak ízletes, de vizuálisan is lenyűgöző. A dió hozzáadása a klasszikus recepthez egy különleges, ropogós textúrát és gazdag ízt ad. Az alma és a dió együtt pörög ki a karamellben, és az ízek csodálatosan összhangban vannak. Egy igazi élvezet, amely nemcsak ínycsiklandó, de látványos is. A Tarte Tatin dióval tökéletes választás bármilyen étkezéshez, akár egy elegáns vacsorához, akár egy családi desszerthez.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
2400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
6 db Alma
100 g Dió
100 g Vaj
150 g Cukor
1 csomag Tészta (leveles)
1 ek. Lemonlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Az almákat hámozd meg, vágd félbe, távolítsd el a magházukat. Az almák szeleteit helyezd egy nagyobb serpenyőbe.

    A legjobb, ha édes-savanykás almát választasz, mint például a Granny Smith vagy a Jonathán, mivel ezek jól tartják formájukat sütés közben.

    2

    A vajat olvaszd fel a serpenyőben, majd add hozzá a cukrot. Alacsony lángon hagyd, hogy a cukor elolvadjon, és karamellizálódjon. Az alma szeleteket öntsd bele, és a karamellben forgassuk meg őket.

    A karamellizálás kulcsa a türelem. Ne emeld túl magasra a hőmérsékletet, mert a cukor könnyen megéghet.

    3

    Miután az alma karamellizálódott, öntsd hozzá a citromlevet, hogy egy kis frissességet adjon az íznek. Hagyjuk egy pillanatra, hogy a lé összeforrjon a karamellal.

    A citromlé segít megakadályozni, hogy az alma túl édes legyen, és egyensúlyba hozza a karamell ízét.

    4

    A diót durvára vágva szórd a karamellizált alma tetejére. A leveles tésztát nyújtsd ki, és óvatosan helyezd a karamellizált almák tetejére. A tésztát ügyelj arra, hogy jól illeszkedjen a serpenyő széléhez. Vágd le a felesleget.

    A diót kicsit megpörkölheted a serpenyőben, hogy még intenzívebb ízt kapjon. A tészta tetejére nyomd egy kicsit a széleit, hogy szorosabban illeszkedjen.

    5

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, majd helyezd a serpenyőt a sütőbe 25-30 percre, amíg a tészta szép aranybarnára sül.

    Ha nem biztos a sütőben, nézd meg 20 perc után: ha a tészta szép aranybarna, és az alma teteje karamellizálódott, akkor kész van.

    6

    Miután kész, hagyd egy kicsit hűlni a tortát, majd óvatosan fordítsd át egy tányérra. Ha szükséges, finoman nyomj rá egy kicsit a tészta közepére, hogy az alma ne ragadjon a serpenyőhöz.

    A tortát mindig még melegen érdemes tálalni, így a karamell még folyós, és az alma szaftos marad.