Az almákat hámozd meg, vágd félbe, távolítsd el a magházukat. Az almák szeleteit helyezd egy nagyobb serpenyőbe.
A legjobb, ha édes-savanykás almát választasz, mint például a Granny Smith vagy a Jonathán, mivel ezek jól tartják formájukat sütés közben.
A vajat olvaszd fel a serpenyőben, majd add hozzá a cukrot. Alacsony lángon hagyd, hogy a cukor elolvadjon, és karamellizálódjon. Az alma szeleteket öntsd bele, és a karamellben forgassuk meg őket.
A karamellizálás kulcsa a türelem. Ne emeld túl magasra a hőmérsékletet, mert a cukor könnyen megéghet.
Miután az alma karamellizálódott, öntsd hozzá a citromlevet, hogy egy kis frissességet adjon az íznek. Hagyjuk egy pillanatra, hogy a lé összeforrjon a karamellal.
A citromlé segít megakadályozni, hogy az alma túl édes legyen, és egyensúlyba hozza a karamell ízét.
A diót durvára vágva szórd a karamellizált alma tetejére. A leveles tésztát nyújtsd ki, és óvatosan helyezd a karamellizált almák tetejére. A tésztát ügyelj arra, hogy jól illeszkedjen a serpenyő széléhez. Vágd le a felesleget.
A diót kicsit megpörkölheted a serpenyőben, hogy még intenzívebb ízt kapjon. A tészta tetejére nyomd egy kicsit a széleit, hogy szorosabban illeszkedjen.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, majd helyezd a serpenyőt a sütőbe 25-30 percre, amíg a tészta szép aranybarnára sül.
Ha nem biztos a sütőben, nézd meg 20 perc után: ha a tészta szép aranybarna, és az alma teteje karamellizálódott, akkor kész van.
Miután kész, hagyd egy kicsit hűlni a tortát, majd óvatosan fordítsd át egy tányérra. Ha szükséges, finoman nyomj rá egy kicsit a tészta közepére, hogy az alma ne ragadjon a serpenyőhöz.
A tortát mindig még melegen érdemes tálalni, így a karamell még folyós, és az alma szaftos marad.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.