Tarte Tatin karamellel, friss sült almákkal, karamellizált cukorral és ropogós leveles tésztával

Tarte tatin karamellel

A Tarte Tatin egy híres francia desszert, amely véletlenül született a 19. század végén. A legenda szerint a Tatin nővérek készítették el, amikor véletlenül az almákat a karamellre helyezték, majd a tésztát a tetejére tették. Az étel azóta is a francia konyha klasszikusai közé tartozik, és minden falatja egy édes, karamellizált élvezet. A karamellás Tarte Tatin kiváló választás bármilyen alkalomra, és könnyen elkészíthető otthon is.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 55 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
6 db Alma
1 csomag Leveles tészta
150 g Cukor
50 g Vaj
1 ek. Citromlé
1 cs. Vaníliás cukor
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A sütőt melegítsd elő 180°C-ra. Az almákat hámozd meg, vágd fel félbe, majd távolítsd el a magházat.

    Az alma fajtája is fontos lehet. Az édesebb, savanykás almák jobban passzolnak ehhez az ételhez.

    2

    Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, majd add hozzá a cukrot. Keverd folyamatosan, amíg a cukor karamellizálódik és szép aranybarna színű lesz.

    A karamellizálásnál figyelj, hogy a cukor ne égjen meg. Ha égetett karamellt szeretnél, akkor kicsit tovább főzheted.

    3

    A karamellhez add hozzá a citromlét és egy csipet sót, hogy kiemelje az ízeket. Keverd jól össze.

    A citromlé frissíti a karamell ízét, és segít elkerülni, hogy túl édes legyen.

    4

    A karamellizált cukrot öntsd egy kerek sütőformába. Az almákat rendezd el a karamell tetején, és szórd meg vaníliás cukorral.

    A legjobb, ha az almákat szorosan egymás mellé rendezed, hogy a tészta teljesen elfedje őket.

    5

    A leveles tésztát nyújtsd ki, és helyezd rá az almákra úgy, hogy a szélei lelógjanak a forma szélén. A tésztát szorosan nyomd le, hogy az almák köré simuljon.

    Ha a tészta túlságosan megemelkedne sütés közben, akkor egy villával szúrj bele, hogy a gőz el tudjon távozni.

    6

    Süsd a tartot 180°C-os sütőben 30-35 percig, amíg a tészta szép aranybarna és ropogós lesz.

    Ha a tészta már szépen megpirult, de a karamell még nem teljesen megolvadt, akkor egy kicsit tovább is sütheted.

    7

    A kész Tarte tatint vedd ki a sütőből, és hagyd pár percig pihenni, majd fordítsd meg egy tányérra. Tálald frissen, esetleg egy kis vaníliafagyival.

    A tartot mindig melegen tálald, mert a karamell hűlés után megkeményedhet.