A sütőt melegítsd elő 180°C-ra. Az almákat hámozd meg, vágd fel félbe, majd távolítsd el a magházat.
Az alma fajtája is fontos lehet. Az édesebb, savanykás almák jobban passzolnak ehhez az ételhez.
Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, majd add hozzá a cukrot. Keverd folyamatosan, amíg a cukor karamellizálódik és szép aranybarna színű lesz.
A karamellizálásnál figyelj, hogy a cukor ne égjen meg. Ha égetett karamellt szeretnél, akkor kicsit tovább főzheted.
A karamellhez add hozzá a citromlét és egy csipet sót, hogy kiemelje az ízeket. Keverd jól össze.
A citromlé frissíti a karamell ízét, és segít elkerülni, hogy túl édes legyen.
A karamellizált cukrot öntsd egy kerek sütőformába. Az almákat rendezd el a karamell tetején, és szórd meg vaníliás cukorral.
A legjobb, ha az almákat szorosan egymás mellé rendezed, hogy a tészta teljesen elfedje őket.
A leveles tésztát nyújtsd ki, és helyezd rá az almákra úgy, hogy a szélei lelógjanak a forma szélén. A tésztát szorosan nyomd le, hogy az almák köré simuljon.
Ha a tészta túlságosan megemelkedne sütés közben, akkor egy villával szúrj bele, hogy a gőz el tudjon távozni.
Süsd a tartot 180°C-os sütőben 30-35 percig, amíg a tészta szép aranybarna és ropogós lesz.
Ha a tészta már szépen megpirult, de a karamell még nem teljesen megolvadt, akkor egy kicsit tovább is sütheted.
A kész Tarte tatint vedd ki a sütőből, és hagyd pár percig pihenni, majd fordítsd meg egy tányérra. Tálald frissen, esetleg egy kis vaníliafagyival.
A tartot mindig melegen tálald, mert a karamell hűlés után megkeményedhet.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.