Melegítsd fel a vizet és a tejet langyosra. A folyadéknak langyosnak kell lennie, hogy az élesztő megfelelően fel tudjon futni. Egy kis tálban oldd fel a cukrot és az élesztőt a langyos vízben, majd hagyd 5-10 percig pihenni, hogy felfusson.
A folyadék hőmérsékletét ellenőrizd az ujjaddal. Ha túl forró, az megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem fog megfelelően felfutni. Ideális a 30-35°C közötti hőmérséklet.
A lisztet szitáld egy nagy tálba, add hozzá a sót, és keverd össze. Öntsd hozzá az élesztős folyadékot, majd add hozzá a vajat is. Dagaszd jól át a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet, hogy ne legyen túl száraz.
A liszt átszitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen. A vaj legyen szobahőmérsékletű, így könnyebben eldolgozható a tésztában. A dagasztás időtartama fontos, legalább 8-10 percig dagaszd, hogy a glutén megfelelően kialakuljon.
Hagyd a tésztát meleg helyen, letakarva pihenni 1 órán keresztül, hogy megkettőződjön a térfogata.
A tésztát letakarhatod egy tiszta konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki a teteje. A meleg hely lehet a sütő, amit előzőleg nagyon alacsony hőfokon bekapcsoltál, majd kikapcsoltad, vagy egy radiátor közelében.
Miután a tészta megkelt, borítsd ki a munkafelületre és oszd 8-10 egyenlő darabra. Minden darabból formázz hosszú hengereket, majd formázd őket pereccé.
A munkafelületet lisztezd be, hogy a tészta ne ragadjon le. A hengerek legyenek egyenletes vastagságúak, hogy a perecek egyenletesen süljenek meg.
A pereceket helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Mielőtt beteszed a sütőbe, kend meg őket egy kis vízzel, és szórd meg szezámmaggal.
A vízzel való megkenés segít, hogy a szezámmag rátapadjon a perecekre, és szép fényes felületet kapjanak sütés után. Tojással is megkenheted a még szebb szín eléréséért.
Süsd a pereceket 20-25 percig, amíg aranybarna színűek lesznek és illatosak.
A sütési idő függ a sütő típusától, ezért figyelj rájuk, és ha szükséges, vedd ki őket hamarabb vagy süsd tovább. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
Miután kész, hagyd őket egy kicsit hűlni. A tejcsokoládét olvaszd meg, majd töltsd meg vele a pereceket. Használhatsz egy kis habzsákot a pontos adagolás érdekében.
A csokoládét vízgőz felett vagy mikrohullámú sütőben olvaszd meg, de vigyázz, hogy ne égesd meg. A habzsák helyett használhatsz egy kiskanalat vagy egy villát is a csokoládé felviteléhez.
Tálald a tejcsokoládés pereceket frissen, és élvezd a csokoládé és a puha tészta tökéletes kombinációját.
A pereceket légmentesen záródó dobozban tárolhatod, hogy ne száradjanak ki. Ha szeretnéd, díszítheted őket olvasztott fehér csokoládéval vagy színes cukorkákkal is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.