Tejeskávés pogácsa tálalva

Tejeskávés pogácsa

A tejeskávés pogácsa egy különleges változata a hagyományos magyar pogácsának, amelyben az őrölt kávé intenzív aromája és a barnacukor karamellás édessége tökéletes egyensúlyt teremt. Magyarországon a pogácsa az egyik legnépszerűbb sütemény, amelyet vendégváróként vagy családi összejöveteleken fogyasztanak. Ez az új verzió egy izgalmas csavart ad a hagyományos recepthez, amely tökéletesen illik egy csésze forró kávé vagy tea mellé. Ha még különlegesebb ízvilágot szeretnél, próbáld ki egy kevés vaníliával vagy fahéjjal gazdagítva!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 55 perc
3400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
1 tk.
200 g Vaj
100 g Tejföl
25 g Élesztő
50 g Barnacukor
150 ml Langyos tejeskávé
1 db Tojás
10 g Őrölt kávé
1 db Tetejére tojás
20 g Tetejére barnacukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejeskávéban keverd el a barnacukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tejeskávé ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A langyos azt jelenti, hogy épphogy melegebb, mint a testhőmérséklet.

    2

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót és az őrölt kávét, majd morzsold bele a hideg vajat.

    A liszt szitálása segít, hogy a pogácsa könnyebb és levegősebb legyen. A vaj legyen nagyon hideg, mert így jobban morzsolható és a tészta is omlósabb lesz.

    3

    Öntsd hozzá a felfutott élesztős tejeskávét, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.

    Ne gyúrd túl a tésztát, csak addig, amíg összeáll és rugalmas nem lesz. A túlgyúrás kemény pogácsákat eredményezhet.

    4

    Takard le a tésztát és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.

    A tésztát letakarhatod egy konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki. A meleg hely segíti a kelést, de ne tedd közvetlenül a fűtőtestre!

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.

    A hajtogatás során a tésztát háromba hajtsd: először a tészta egyik harmadát hajtsd be középre, majd a másik harmadát hajtsd rá. Ezt ismételd meg legalább kétszer a levegősebb állagért.

    6

    Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A leeső tésztadarabokat gyúrd össze, pihentesd 10 percig, majd nyújtsd ki újra és szaggasd ki. Így elkerülheted a tészta kidobását.

    7

    A tetejüket kend meg felvert tojással, majd szórd meg barnacukorral. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.

    A tojást egy kevés tejjel is felverheted a fényesebb eredményért. A sütési idő függ a sütőtől, figyelj a pogácsák színére!

    8

    Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.

    A rácson hagyva a pogácsák alja nem ázik el. Légmentesen zárható dobozban tovább frissek maradnak.