A fokhagymát zúzd össze vagy vágd nagyon apróra.
Ha érzékeny vagy a fokhagyma ízére, használj kevesebbet, vagy hagyd ki teljesen.
Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat közepes lángon, majd add hozzá a fokhagymát, és párold 1-2 percig, amíg illatos nem lesz.
Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű ízt ad a mártásnak.
Öntsd hozzá a fehérbort, és forrald 2-3 percig, hogy az alkohol elpárologjon.
Ha nincs fehérborod, használhatsz alaplevet vagy vizet is, de a bor adja a legjobb ízt.
Csökkentsd a hőfokot, és add hozzá a tejszínt. Keverd össze, majd lassan morzsold bele a gorgonzolát.
A gorgonzola mennyiségét ízlés szerint változtathatod. Minél több gorgonzola, annál intenzívebb lesz a mártás íze.
Folyamatos kevergetés mellett főzd alacsony lángon 5-7 percig, amíg a sajt teljesen felolvad és a mártás selymes állagú lesz.
Ha a mártás túl sűrű lenne, adj hozzá egy kevés tejet vagy tejszínt. Ha túl híg, főzd tovább, amíg besűrűsödik.
Ízesítsd sóval és borssal, majd keverd jól össze.
A gorgonzola önmagában is sós, ezért óvatosan sózd a mártást. Kóstold meg, mielőtt megsóznád.
Azonnal tálald tésztára, sült húsokra vagy zöldségek mellé.
A mártás gyorsan besűrűsödik, ezért érdemes azonnal tálalni. Ha később szeretnéd felhasználni, melegítsd fel egy kevés tejjel vagy tejszínnel.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.