A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt. A felfutott élesztő habos és buborékos lesz.
Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.
A hideg vaj teszi a pogácsát omlósabbá. A lisztet szitáld át, hogy levegősebb legyen.
Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejszínt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.
A tejszín helyett használhatsz tejfölt is, a pogácsa íze gazdagabb lesz.
Keverd a tésztába a reszelt sajt felét, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.
A tésztát akkor jó, ha a duplájára kel. A kelesztéshez ideális a meleg, huzatmentes hely.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.
A hajtogatás során a tésztát több rétegben egymásra hajtod, így a pogácsa levegősebb és rétegesebb lesz.
Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A pogácsákat szorosan egymás mellé rakhatod a tepsire, mert sütés közben nem fognak nagyon megnőni.
A tetejüket kend meg felvert tojással, szórd meg a maradék reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.
A tojással való lekenés szép színt ad a pogácsának. A sütési idő függ a sütőtől, figyelj rá, hogy ne égjen meg.
Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.
A rácson hagyva a pogácsák nem áznak el az aljukon. A légmentesen zárható dobozban tovább frissek maradnak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.