Tejszínes sajtos pogácsa tálalva

Tejszínes sajtos pogácsa

A tejszínes sajtos pogácsa egy különleges változata a hagyományos pogácsának, amelyet a tejszín tesz különösen puhává és omlóssá. Magyarországon a sajtos pogácsa régóta népszerű vendégváró falat, és ez a verzió egy igazán gazdag, lágy ízvilágot kínál. A tejszín hozzáadása extra nedvességet biztosít, míg a sajt ropogós kérget ad a tetején. Ez az egyszerű, mégis különleges recept tökéletes választás családi összejövetelekre, vendégváróként vagy egy bögre meleg leves mellé. Ha még intenzívebb sajtos ízre vágysz, próbáld ki füstölt sajttal is!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
1 tk.
200 g Vaj
150 ml Tejszín
25 g Élesztő
1 tk. Cukor
100 ml Langyos tej
1 db Tojás
200 g Reszelt sajt
1 db Tetejére tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt. A felfutott élesztő habos és buborékos lesz.

    2

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.

    A hideg vaj teszi a pogácsát omlósabbá. A lisztet szitáld át, hogy levegősebb legyen.

    3

    Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejszínt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.

    A tejszín helyett használhatsz tejfölt is, a pogácsa íze gazdagabb lesz.

    4

    Keverd a tésztába a reszelt sajt felét, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.

    A tésztát akkor jó, ha a duplájára kel. A kelesztéshez ideális a meleg, huzatmentes hely.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.

    A hajtogatás során a tésztát több rétegben egymásra hajtod, így a pogácsa levegősebb és rétegesebb lesz.

    6

    Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A pogácsákat szorosan egymás mellé rakhatod a tepsire, mert sütés közben nem fognak nagyon megnőni.

    7

    A tetejüket kend meg felvert tojással, szórd meg a maradék reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.

    A tojással való lekenés szép színt ad a pogácsának. A sütési idő függ a sütőtől, figyelj rá, hogy ne égjen meg.

    8

    Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.

    A rácson hagyva a pogácsák nem áznak el az aljukon. A légmentesen zárható dobozban tovább frissek maradnak.