Teljes kiőrlésű pogácsa tálalva

Teljes kiőrlésű pogácsa

A teljes kiőrlésű pogácsa egy egészségesebb alternatívája a hagyományos pogácsának, amely a teljes kiőrlésű lisztnek köszönhetően több rostot és tápanyagot tartalmaz. A liszt enyhén diós ízvilágot kölcsönöz a pogácsának, amely kívül ropogós, belül pedig omlós marad. Kiváló választás vendégváró falatként, uzsonnára vagy egy kiadós leves mellé. Egyszerű elkészíteni, és garantáltan mindenki kedvence lesz!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
410 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Teljes kiőrlésű búzaliszt
150 g Vaj
150 g Tejföl
1 db Tojás
25 g Élesztő
100 ml Langyos tej
1 tk.
1 tk. Cukor
1 db Tojás a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztítja. Ideális hőmérséklet a kézmeleg.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a teljes kiőrlésű lisztet és a sót, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.

    A vaj legyen hideg, amikor belemorzsolod a lisztbe, így a pogácsa tésztája omlósabb lesz. Használhatsz vaj reszelőt is a gyorsabb morzsoláshoz.

    3

    Add hozzá a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne sokat, mert a pogácsa kemény lehet.

    4

    Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.

    A hajtogatásokat óvatosan végezd, hogy ne sérüljön a tészta szerkezete. A hajtogatások között pihentetheted a tésztát hűtőben 15-20 percig, hogy könnyebben kezelhető legyen.

    5

    Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.

    A pihentetés meleg helyen történjen, így a tészta jobban megkel. A sütőt is előmelegítheted alacsony hőfokon (kb. 50°C), majd kikapcsolva ide teheted a tésztát.

    6

    Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.

    A szaggatót lisztbe mártva könnyebben tudod kiszaggatni a pogácsákat, és nem ragad bele a tészta.

    7

    Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.

    A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy könnyebben kenhető legyen, és szebb színt adjon a pogácsáknak. Szórd meg a tetejüket magokkal (pl. szezámmag, lenmag) a még finomabb ízért és látványért.

    8

    Előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy a pogácsák ne égjenek meg. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket sütőpapírral.

    9

    Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, kívül ropogós, belül omlós állaggal.

    A frissen sült pogácsa a legfinomabb, de másnap is élvezhető. Tárolhatod légmentesen záródó dobozban, hogy ne száradjon ki.