Thali nepáli dal bhat tarkari tálban tálalva rizs, vöröslencse és zöldségek elrendezve

Thali nepáli dal bhat tarkari stílusban

A dal bhat tarkari hagyományos nepáli étel, amely generációk óta meghatározza a mindennapi étkezést az országban. A thali stílusú tálalás nemcsak esztétikai, hanem gyakorlati szerepet is betölt – az ételkomponensek egyensúlyát segíti elő. Az alap a „dal” (fűszeres vöröslencse), „bhat” (főtt rizs), és „tarkari” (zöldséges curry), amelyeket sokszor savanyúsággal és csatnival egészítenek ki. Képzeld el, ahogy a forró dal illata találkozik a párolt zöldségekével, miközben a rizs gőze belengi a konyhát – ez a valódi nepáli otthon íze. Technikai tipp: mindig friss fűszerekkel és közepes lángon dolgozz, hogy az aromák ne égjenek el. Ez az étel tökéletes választás családi ebédekre, vegán vacsorákra vagy egzotikus kulináris kalandokra. Variálhatod a tarkarit szezonális zöldségekkel, mint tök, padlizsán vagy édesburgonya – így minden évszakban újat nyújt.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra
1300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Basmati rizs
200 g Vöröslencse
1200 ml Víz
1 tk. Kurkumapor
3 db Fokhagyma
10 g Gyömbér
2 db Paradicsom
200 g Karfiol
300 g Krumpli
100 g Zöldborsó
3 ek. Olaj
1 tk.
1 tk. Garam masala
1 csipet Korianderlevél

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan öblítsd át hideg vízben, amíg a víz tiszta nem lesz. Ez eltávolítja a felesleges keményítőt, és segít, hogy pergős maradjon a rizs főzés után.

    A rizst legalább háromszor mosd át, így elkerülhető a tapadós állag.

    2

    Egy lábosban tedd fel főni a rizst dupla mennyiségű vízben (600 ml vízhez 300 g rizs), kevés sóval. Lefedve, alacsony lángon főzd 15 percig, majd kapcsold le, és hagyd állni 10 percet.

    Soha ne keverd meg a rizst főzés közben – a gőz végzi a dolgát!

    3

    A vöröslencsét öblítsd át, majd tedd fel főni 600 ml vízben a kurkumával együtt. Kb. 20 perc alatt teljesen megpuhul.

    A vöröslencsét nem kell áztatni, gyorsan fő, így ideális kezdőknek.

    4

    Közben készítsd el a fűszeres alapot: az apróra vágott fokhagymát, reszelt gyömbért és a felkockázott paradicsomot pirítsd meg 1 ek. olajon közepes lángon, míg illatos és pépes nem lesz.

    Ne égesd le a fokhagymát – amint arany színt kap, már jöhet a paradicsom.

    5

    A fűszeres alapot keverd a megfőtt lencséhez, majd sózd és fűszerezd garam masalával. Hagyjuk még 5 percig főni, hogy az ízek összeérjenek.

    A végén friss korianderlevéllel megszórva még aromásabb lesz.

    6

    A tarkarihoz a karfiolt, krumplit és borsót pirítsd meg 2 ek. olajon egy nagy serpenyőben. Adj hozzá egy kevés vizet, fedő alatt párold 15 percig, amíg minden megpuhul.

    Ne önts hozzá túl sok vizet, csak annyit, hogy párolódjon, ne főjön!

    7

    A megfőtt rizst, dalt (lencsét) és tarkarit (zöldséges curry) tálald együtt egy thali tálcán vagy nagy lapostányéron, kis adagokra szétosztva.

    Ha nincs thali tálcád, használj nagy tányért, és helyezd el kör alakban az elemeket.