Tiganopsomo feta sajttal és oregánóval tálalva, friss és fűszeres görög kenyér

Tiganopsomo feta és oregánóval

A Tiganopsomo egy tradicionális görög étel, amelyet egyszerűen, de ínycsiklandóan készítenek. A feta és az oregánó kombinációja adja ennek a fűszeres kenyérnek a jellegzetes ízét. Eredetileg egy gyorsan elkészíthető étkezési lehetőség volt, amelyet a görög falvakban fogyasztottak, de ma már világszerte ismert étel, amely bármely étkezésnél méltó helyet kap.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
150 g Feta sajt
20 g Friss élesztő
300 ml Meleg víz
3 ek. Olívaolaj
2 tk. Oregano
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
1 ek. Friss citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A friss élesztőt oldd fel a meleg vízben, és adj hozzá egy evőkanál cukrot. Hagyd állni 10-15 percig, amíg a keverék habosodik.

    Győződj meg róla, hogy a víz nem túl forró, mert az elpusztíthatja az élesztőt. A meleg víz segít az élesztő aktiválásában.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Add hozzá az élesztős vizet, majd az olívaolajat, és gyúrd össze a tésztát.

    Ha a tészta ragad, egy kis lisztet is adhatunk hozzá, de vigyázz, hogy ne legyen túl száraz.

    3

    Takarjuk le a tálat egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk a tésztát pihenni és kelni egy órán keresztül, amíg a tészta megduplázódik.

    Ha melegebb helyen hagyod, gyorsabban kelni fog. A meleg segíti az élesztő munkáját.

    4

    Amikor a tészta megkelt, nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra. Morzsold bele a feta sajtot, és szórd meg friss oregánóval.

    A feta sajt finom, sós ízt ad, de más típusú sajtokkal is helyettesítheted, ha szeretnéd.

    5

    A tésztát formázd meg, és tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Hagyd pihenni még 10 percig, hogy ismét pufók legyen.

    A tésztát formázás előtt, ha szükséges, enyhén meglisztezed a munkafelületet, hogy ne ragadjon.

    6

    Hevítsd elő a sütőt 180°C-ra. Süssük a tiganopsomo-t 20-25 percig, vagy amíg szép aranybarna nem lesz.

    A sütési idő változhat a sütőtől függően, ezért 15-20 perc után érdemes ránézni, hogy elérte-e a kívánt színt.

    7

    A kész tiganopsomo-t vedd ki a sütőből, és hagyd egy kicsit hűlni, mielőtt felszeletelnéd.

    Tálalás előtt szórhatsz egy kis extra oregánót a tetejére, hogy fokozd az ízeket.