Tokaji aszús croissant tálalva

Tokaji aszús croissant

A croissant Franciaország egyik legismertebb péksüteménye, amelyet az évek során számos változatban elkészítettek. A Tokaji aszús croissant egy különleges, magyar ihletésű változat, amelyben a világhírű Tokaji aszú bor gazdag aromája találkozik az aszalt sárgabarack természetes édességével és a darált dió telt ízével. A bor enyhén karamellizált jegyeket ad a tölteléknek, míg a mascarpone krémes állagot biztosít. Ha szereted a prémium minőségű, elegáns desszerteket, ezt a croissant-t mindenképp ki kell próbálnod!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
440 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Leveles tészta
50 ml Tokaji aszú bor
100 g Aszalt sárgabarack
100 g Mascarpone sajt
1 ek. Méz
50 g Darált dió
1 tk. Vaníliakivonat
1 ek. Porcukor
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Az aszalt sárgabarackot áztasd be a Tokaji aszú borba legalább 15 percre, hogy magába szívja az ízeket.

    Minél tovább áztatod a barackot, annál intenzívebb lesz az íze. Akár egy éjszakán át is áztathatod a hűtőben.

    2

    Egy tálban keverd össze a mascarponét a mézzel, a vaníliakivonattal és a darált dióval.

    A mascarpone legyen szobahőmérsékletű, hogy könnyen elkeveredjen. A dió helyett használhatsz mandulát vagy mogyorót is.

    3

    Az aszalt sárgabarackokat vágd apróra, majd keverd bele a mascarponés töltelékbe.

    A barackokat vágd egyforma méretűre, hogy a töltelék egyenletes legyen.

    4

    A leveles tésztát terítsd ki egy lisztezett felületen, majd vágd egyenlő méretű háromszögekre.

    A leveles tészta legyen hideg, hogy könnyen lehessen vele dolgozni. A háromszögek legyenek egyforma méretűek, hogy a croissant-ok egyenletesen süljenek.

    5

    A szélesebb végükre helyezz egy-egy adag Tokaji aszús-barackos tölteléket.

    Ne tegyél túl sok tölteléket, mert kifolyhat sütés közben.

    6

    Óvatosan tekerd fel a háromszögeket croissant formájúra, kezdve a szélesebb végétől.

    A tésztát szorosan tekerd fel, hogy a croissant szép formájú legyen.

    7

    A felvert tojással kend meg a croissant-ok tetejét, hogy szép aranybarnára süljenek.

    A tojás helyett használhatsz tejet vagy tejszínt is a kenéshez.

    8

    Helyezd a croissant-okat a sütőpapírral bélelt tepsire, majd süsd őket 20-25 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A sütési idő sütőfüggő. Figyeld a croissant-okat, hogy ne égjenek meg.

    9

    Hagyd a croissant-okat pár percig hűlni, majd tálald őket porcukorral meghintve.

    A croissant-okat langyosan a legfinomabbak. Tálalás előtt megkenheted őket egy kevés olvasztott vajjal is.