Tokaji aszĂșs croissant tĂĄlalva

Tokaji aszĂșs croissant

A croissant FranciaorszĂĄg egyik legismertebb pĂ©ksĂŒtemĂ©nye, amelyet az Ă©vek sorĂĄn szĂĄmos vĂĄltozatban elkĂ©szĂ­tettek. A Tokaji aszĂșs croissant egy kĂŒlönleges, magyar ihletĂ©sƱ vĂĄltozat, amelyben a vilĂĄghĂ­rƱ Tokaji aszĂș bor gazdag aromĂĄja talĂĄlkozik az aszalt sĂĄrgabarack termĂ©szetes Ă©dessĂ©gĂ©vel Ă©s a darĂĄlt diĂł telt Ă­zĂ©vel. A bor enyhĂ©n karamellizĂĄlt jegyeket ad a töltelĂ©knek, mĂ­g a mascarpone krĂ©mes ĂĄllagot biztosĂ­t. Ha szereted a prĂ©mium minƑsĂ©gƱ, elegĂĄns desszerteket, ezt a croissant-t mindenkĂ©pp ki kell prĂłbĂĄlnod!

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
440 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 500 g Leveles tĂ©szta
⭕ 50 ml Tokaji aszĂș bor
⭕ 100 g Aszalt sárgabarack
⭕ 100 g Mascarpone sajt
⭕ 1 ek. MĂ©z
⭕ 50 g Darált dió
⭕ 1 tk. Vaníliakivonat
⭕ 1 ek. Porcukor
⭕ 1 db Tojás

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Az aszalt sĂĄrgabarackot ĂĄztasd be a Tokaji aszĂș borba legalĂĄbb 15 percre, hogy magĂĄba szĂ­vja az Ă­zeket.

    MinĂ©l tovĂĄbb ĂĄztatod a barackot, annĂĄl intenzĂ­vebb lesz az Ă­ze. AkĂĄr egy Ă©jszakĂĄn ĂĄt is ĂĄztathatod a hƱtƑben.

    2

    Egy tålban keverd össze a mascarponét a mézzel, a vaníliakivonattal és a darålt dióval.

    A mascarpone legyen szobahƑmĂ©rsĂ©kletƱ, hogy könnyen elkeveredjen. A diĂł helyett hasznĂĄlhatsz mandulĂĄt vagy mogyorĂłt is.

    3

    Az aszalt sårgabarackokat vågd apróra, majd keverd bele a mascarponés töltelékbe.

    A barackokat vågd egyforma méretƱre, hogy a töltelék egyenletes legyen.

    4

    A leveles tĂ©sztĂĄt terĂ­tsd ki egy lisztezett felĂŒleten, majd vĂĄgd egyenlƑ mĂ©retƱ hĂĄromszögekre.

    A leveles tĂ©szta legyen hideg, hogy könnyen lehessen vele dolgozni. A hĂĄromszögek legyenek egyforma mĂ©retƱek, hogy a croissant-ok egyenletesen sĂŒljenek.

    5

    A szĂ©lesebb vĂ©gĂŒkre helyezz egy-egy adag Tokaji aszĂșs-barackos töltelĂ©ket.

    Ne tegyĂ©l tĂșl sok töltelĂ©ket, mert kifolyhat sĂŒtĂ©s közben.

    6

    Óvatosan tekerd fel a hĂĄromszögeket croissant formĂĄjĂșra, kezdve a szĂ©lesebb vĂ©gĂ©tƑl.

    A tĂ©sztĂĄt szorosan tekerd fel, hogy a croissant szĂ©p formĂĄjĂș legyen.

    7

    A felvert tojĂĄssal kend meg a croissant-ok tetejĂ©t, hogy szĂ©p aranybarnĂĄra sĂŒljenek.

    A tojås helyett hasznålhatsz tejet vagy tejszínt is a kenéshez.

    8

    Helyezd a croissant-okat a sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsire, majd sĂŒsd Ƒket 20-25 percig, amĂ­g aranybarnĂĄra sĂŒlnek.

    A sĂŒtĂ©si idƑ sĂŒtƑfĂŒggƑ. Figyeld a croissant-okat, hogy ne Ă©gjenek meg.

    9

    Hagyd a croissant-okat pĂĄr percig hƱlni, majd tĂĄlald Ƒket porcukorral meghintve.

    A croissant-okat langyosan a legfinomabbak. TĂĄlalĂĄs elƑtt megkenheted Ƒket egy kevĂ©s olvasztott vajjal is.