Tokaji boros perec tálalva

Tokaji boros perec

A Tokaji boros perec egy olyan különleges magyar sütemény, amely a híres Tokaji bor aromáját ötvözi a kelt tészta puhaságával és fahéjas ízével. A boros sütemények hagyománya régóta jelen van a magyar konyhában, és a Tokaji bor a nemzetközi szinten is elismert italok közé tartozik. Képzeld el, ahogy a frissen sült Tokaji boros perec illata betölti a konyhát, miközben a fahéj és a karamellizált cukor azonnal felcsigázza az étvágyat. A tészta omlóssága és a bor aromája tökéletes harmóniát alkot, így ez a sütemény ideális választás akár ünnepi alkalmakra, akár egy kellemes délutáni tea mellé. Próbáld ki, és élvezd az ízek gazdagságát.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
3000 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Liszt
150 ml Tokaji bor
200 ml Tej
25 g Élesztő
50 g Cukor
5 g
80 g Vaj
1 db Tojás
30 g Barna cukor
1 cs. Fahéj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd meg a tejet, és morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd felfutni 10 perc alatt.

    A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A kézmeleg hőmérséklet az ideális.

    2

    Egy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojást és az olvasztott vajat. Dolgozd össze a tésztát, míg sima és rugalmas nem lesz.

    A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású.

    3

    Add hozzá a Tokaji bort és jól gyúrd össze a tésztát. A bor aromájától a tészta illatos lesz, és egy enyhe boros íz fog érvényesülni benne.

    A Tokaji bor mennyiségét itt is az ízlésedhez igazíthatod, de ne vidd túlzásba, mert a tészta állaga megváltozhat.

    4

    Takard le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, amíg duplájára nő.

    A tésztát letakarhatod egy nedves konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki a teteje.

    5

    Miután megkelt a tészta, oszd 12 egyenlő részre, és formázz belőlük perec alakú darabokat.

    A tésztát lisztezett felületen könnyebb formázni, így nem ragad.

    6

    Helyezd a pereceket sütőpapíros tepsire, és keleszd őket további 15 percig. Ekkor a tészta még jobban meg fog kelni, így a perecek puhábbak lesznek.

    A második kelesztéshez takard le a pereceket, hogy ne száradjanak ki.

    7

    Kend meg a pereceket felvert tojással, majd szórd meg a barna cukorral és fahéjjal. Ezzel egy finom, enyhén karamellizált réteget kapsz a perecek tetején.

    A tojás helyett használhatsz tejet vagy tejszínt is a perecek megkenéséhez.

    8

    Előmelegített 180°C-os sütőben süsd a pereceket 20-25 percig, amíg szépen aranybarnára sülnek.

    A sütési idő függ a sütő teljesítményétől, figyelj oda, hogy ne égjenek meg a perecek.

    9

    Hagyd kihűlni a pereceket rácson, és tálald őket. A Tokaji bor ízvilága egyedülálló élményt ad a süteménynek.

    A kihűlt pereceket légmentesen záródó dobozban tárolhatod, hogy frissek maradjanak.