Melegítsd meg a tejet, és morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd felfutni 10 perc alatt.
A tej ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A kézmeleg hőmérséklet az ideális.
Egy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Add hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojást és az olvasztott vajat. Dolgozd össze a tésztát, míg sima és rugalmas nem lesz.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és rugalmas tapintású.
Add hozzá a Tokaji bort és jól gyúrd össze a tésztát. A bor aromájától a tészta illatos lesz, és egy enyhe boros íz fog érvényesülni benne.
A Tokaji bor mennyiségét itt is az ízlésedhez igazíthatod, de ne vidd túlzásba, mert a tészta állaga megváltozhat.
Takard le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen 1 órán át, amíg duplájára nő.
A tésztát letakarhatod egy nedves konyharuhával vagy folpackkal, hogy ne száradjon ki a teteje.
Miután megkelt a tészta, oszd 12 egyenlő részre, és formázz belőlük perec alakú darabokat.
A tésztát lisztezett felületen könnyebb formázni, így nem ragad.
Helyezd a pereceket sütőpapíros tepsire, és keleszd őket további 15 percig. Ekkor a tészta még jobban meg fog kelni, így a perecek puhábbak lesznek.
A második kelesztéshez takard le a pereceket, hogy ne száradjanak ki.
Kend meg a pereceket felvert tojással, majd szórd meg a barna cukorral és fahéjjal. Ezzel egy finom, enyhén karamellizált réteget kapsz a perecek tetején.
A tojás helyett használhatsz tejet vagy tejszínt is a perecek megkenéséhez.
Előmelegített 180°C-os sütőben süsd a pereceket 20-25 percig, amíg szépen aranybarnára sülnek.
A sütési idő függ a sütő teljesítményétől, figyelj oda, hogy ne égjenek meg a perecek.
Hagyd kihűlni a pereceket rácson, és tálald őket. A Tokaji bor ízvilága egyedülálló élményt ad a süteménynek.
A kihűlt pereceket légmentesen záródó dobozban tárolhatod, hogy frissek maradjanak.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.