Tökös congee, tálalva friss korianderrel és szezámmaggal

Tökös Congee

A Congee egy hagyományos ázsiai étel, amelyet gyakran reggelire fogyasztanak, különösen Kínában és Japánban. A tökös változata egy újabb, ínycsiklandó és egészséges alternatívát kínál, különösen a vegetáriánusok számára. A kókusztej, a szója tej és a tök egyedülálló ízélményt nyújtanak, míg a rizs krémes állaga tökéletes alapot ad az ételnek. Az étel a melegítő hatásával és gazdag ízvilágával egy ideális választás az őszi és téli hónapokra.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Hosszúszemű rizs
300 g Tök (például sütőtök)
1 cm Ginger (gyömbér)
2 gerezd Fokhagyma
1 l Zöldségleves alaplé
200 ml Sójatej
1 ág Friss koriander
1 tk. Szezámmag
1 csipet
1 csipet Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A tököt hámozd meg, majd vágd kisebb darabokra.

    Ha gyorsítani szeretnél, a tököt előre is megfőzheted vagy akár sütőben is megsütheted, hogy még gazdagabb íze legyen.

    2

    A rizst öblítsd le, majd egy közepes lábasban kezd el főzni a zöldségleves alaplében.

    Az alaplé helyett víz is használható, de a zöldségleves alaplé még gazdagabb ízt ad a congeének.

    3

    A fokhagymát és a gyömbért apróra vágd, majd egy másik serpenyőben melegítsd fel egy kevés olajat, és pirítsd meg őket.

    A fokhagymát és a gyömbért ne pirítsd túl, mert a fokhagyma keserűvé válhat, ha megég.

    4

    Add hozzá a felkockázott tököt, és párold együtt a fokhagymával és gyömbérrel 5-7 percig.

    A tök nemcsak ízesíti, hanem krémes állagot is ad a congeének.

    5

    Miután a rizs kezd puhulni, add hozzá a párolt tököt, és főzd még 10 percig, amíg minden hozzávaló összefő.

    Ha szeretnéd, a tököt villával összetörheted, hogy még krémesebb legyen.

    6

    Öntsd hozzá a szója tejet, sót, borsot, és főzd tovább, amíg a rizs teljesen megpuhul.

    A szója tej hozzáadásával gazdag, krémes ízt kapsz, amely jól illik a tökhöz.

    7

    Tálalás előtt szórd meg friss korianderrel és szezámmaggal.

    A koriander frissességet ad, míg a szezámmag diós ízt ad az ételnek.