Tönkölylisztes pogácsa tálalva

Tönkölylisztes pogácsa

A tönkölylisztes pogácsa egy egészségesebb alternatívája a hagyományos pogácsának, amely a tönkölybúza lisztének köszönhetően kissé diós, mélyebb ízvilágot kap. A tönkölyliszt előnye, hogy több rostot és tápanyagot tartalmaz, így ez a pogácsa nemcsak finom, hanem tápláló is. Kiváló választás vendégváró falatként, uzsonnára vagy egy kiadós leves mellé. A kívül ropogós, belül omlós állag miatt garantáltan nagy sikert arat minden asztalon.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Tönkölybúza liszt
150 g Vaj
150 g Tejföl
1 db Tojás
25 g Élesztő
100 ml Langyos tej
1 tk.
1 tk. Cukor
1 db Tojás a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    Ügyelj, hogy a tej ne legyen túl meleg, mert az elpusztítja az élesztőt. A felfutott élesztő habos lesz.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a tönkölylisztet és a sót, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.

    A tönkölyliszt kicsit másképp viselkedik, mint a finomliszt, ezért figyelj a tészta állagára. A hideg vaj segít, hogy a tészta omlós legyen.

    3

    Add hozzá a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.

    Gyúrd a tésztát alaposan, de ne túlzásba vidd, mert a tönkölylisztből készült tészta könnyen kemény lehet.

    4

    Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.

    A hajtogatás fontos a leveles állag eléréséhez. A hajtogatások között pihentesd a tésztát a hűtőben 15-20 percig.

    5

    Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.

    A pihentetés alatt a tészta lazul, és könnyebben nyújtható lesz.

    6

    Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.

    A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, hogy könnyebben vághasd ki a formákat.

    7

    Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.

    A tojással való kenés szép színt ad a pogácsáknak.

    8

    Előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj a pogácsákra, hogy ne égjenek meg.

    9

    Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, kívül ropogós, belül omlós állaggal.

    A frissen sült pogácsa a legfinomabb!