Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej hőmérséklete nagyon fontos! Ha túl meleg, az élesztő nem fog felfutni.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.
A hideg vajjal könnyebb dolgozni, és a tészta is omlósabb lesz tőle.
A töpörtyűt vágd apróra vagy daráld le, majd keverd hozzá a lisztes keverékhez.
A töpörtyű mennyisége ízlés szerint változtatható. A darált töpörtyű egyenletesebben oszlik el a tésztában.
Add hozzá a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.
A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától és rugalmas állagú lesz.
Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.
A hajtogatásokat pihentetéssel kombináld, hogy a tészta ne húzódjon vissza.
Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.
A pihentetés alatt a tészta könnyebben nyújthatóvá válik.
Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.
A pogácsaszaggató méretétől függően változhat a pogácsák száma.
Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.
A tojás helyett tejföllel is megkenheted a pogácsák tetejét, ha fényesebb felületet szeretnél.
Előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj a pogácsák színére.
Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, kívül ropogós, belül omlós állaggal.
A frissen sült pogácsa a legfinomabb, de másnap is finom marad, ha légmentesen tárolod.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.