Torta capixaba korianderrel tálalva, aranybarnára sült tetejű, tenger gyümölcseivel

Torta capixaba korianderrel

A Torta Capixaba Espírito Santo államból származik Brazíliában, és elsősorban húsvéti ünnepek idején kerül az asztalra. Az étel többféle tenger gyümölcséből készül, mint a tőkehal, rák, esetenként tintahal, és gyakran tradicionális fekete agyagedényben sütik. A koriander hozzáadása frissességet és jellegzetes zöldes aromát kölcsönöz az ételnek, amely kiválóan ellensúlyozza a tenger ízvilágát. Technikai tanács: A tojásfehérje habja adja meg a torta könnyedségét, így fontos, hogy a habot ne törd össze, hanem óvatosan forgasd bele. A halakat és a rákot csak rövid ideig kell párolni, hogy ne veszítsék el állagukat és ízüket. Ahogy a torta capixaba sült illata beteríti a konyhát, igazi ünnepi hangulatot teremt – tökéletes választás különleges alkalmakra, vagy ha valami igazán különlegeset szeretnél készíteni a családnak vagy vendégeidnek.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra
950 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Sós tőkehal (bacalhau)
200 g Rák hús (főtt, tisztított)
50 g Zöld olajbogyó (szeletelt)
1 db Hagyma
3 db Fokhagyma
2 ek. Friss koriander
2 db Paradicsom
4 db Tojás
3 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A sózott tőkehalat előző nap áztasd hideg vízbe, többszöri vízcserével. Ezután főzd meg és szedd szálaira.

    Mindig hideg vízben áztasd a tőkehalat, így nem veszti el az ízét teljesen, csak a sótartalom csökken.

    2

    Vágd apróra a hagymát, fokhagymát, koriandert és paradicsomot. Egy serpenyőben melegítsd fel az olajat, majd dinszteld meg a hagymát és fokhagymát.

    A hagymát üvegesre pirítsd, így édesebb, kevésbé csípős ízt ad az ételnek.

    3

    Add hozzá a paradicsomot, majd a tőkehalat, rákot, olajbogyót és a koriandert. Fűszerezd sóval, borssal, majd párold 5 percig.

    Ne főzd túl a rákot – már előfőzött, csak át kell melegíteni, különben gumis lesz.

    4

    Válaszd szét a tojásokat. A sárgáját keverd az elkészült masszához, a fehérjét verd kemény habbá, majd óvatosan forgasd bele a keverékbe.

    A tojáshab adja a torta légies állagát – ne törd össze keveréskor, csak lazán forgasd bele.

    5

    Öntsd a masszát kivajazott, hőálló tálba, és süsd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig, amíg a teteje aranybarna lesz.

    Ha a teteje gyorsan barnul, de a belseje még nyers, takard le alufóliával a sütés végére.