Treacle tart, klasszikus brit desszert, karamellás sziruppal és ropogós tésztával

Treacle tart klasszikus változat

A treacle tart az Egyesült Királyság egyik legismertebb desszertje, amelynek gyökerei a középkorba nyúlnak vissza. A klasszikus treacle tart édes, karamellás sziruppal készül, amely a leveles tésztán sül meg. Az étel rendkívül népszerű a hagyományos brit konyhában, és bár egyszerű, mégis gazdag ízekkel rendelkezik.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
1 csomag Leveles tészta
200 g Golden syrup
100 g Cukor
50 ml Tejszín
1 db Tojás
1 db Lemon (friss)
1 cs. Vaníliás cukor
30 g Mogyoró (darálva)
1 tk. Sütőpor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A leveles tésztát nyújtsd ki és helyezd egy piteformába. A tésztát villával szúrd meg, hogy ne púposodjon fel sütés közben.

    Ha nem akarod, hogy a tészta túl magasra emelkedjen, használd sütőpapírt és tegyél a tetejére egy kis súlyt (például babot vagy rizst).

    2

    A tésztát süsd elő 180°C-ra előmelegített sütőben 10-12 percig, vagy amíg világos aranyszínűvé válik.

    Ne süsd túl a tésztát, mert könnyen megéghet, és elveszíti a ropogós állagát.

    3

    Miközben a tészta sül, keverd össze a golden syrupot, cukrot, tejszínt, tojást, vaníliás cukrot és egy csipet sót egy tálban.

    A golden syrup adja a sütemény jellegzetes édes, karamellás ízét. Ha nem találsz golden syrupot, használhatsz mézet is.

    4

    A keverékhez add hozzá a reszelt citrom héját, valamint egy evőkanál friss citrom levét, hogy felfrissítse az ízeket.

    A citrom frissessége segít ellensúlyozni a sütemény édességét, és különleges ízt ad neki.

    5

    Miután a tészta megsült, öntsd bele a kész szirupos keveréket a piteformába.

    Óvatosan öntsd a keveréket, hogy a tészta ne sérüljön meg. Ha a tészta már teljesen megsült, gyorsan öntsd bele.

    6

    A pitét tedd vissza a sütőbe, és süsd további 15-20 percig, vagy amíg a szirup szilárdabbá válik és enyhén megpirul.

    Ne hagyd túl sokáig a sütőben, mert a szirup elfolyósodhat. Akkor jó, amikor a pite szilárd, de még enyhén rugalmas.

    7

    A süteményt hagyd egy kicsit hűlni, majd szórd meg darált mogyoróval, és tálald friss tejszínnel vagy vaníliafagyival.

    A mogyoró hozzáadása különleges textúrát és ízt ad. A vaníliafagyi még gazdagabbá teszi a desszertet.