Treacle tart mazsolával, aranybarnára sülve, szeletelve

Treacle tart mazsolával

A treacle tart egy klasszikus brit desszert, amely az aranyszirup és a mazsola kombinációjával válik igazán különlegessé. Eredetileg a szegényebbek étkezéséhez tartozott, mivel a szirup olcsó és könnyen beszerezhető alapanyag volt. Az idők során az étel az angol konyha egyik alapfogásává vált, és ma már elengedhetetlen része a hagyományos vasárnapi ebédeknek. A mazsola édes, ragacsos textúrája és az aranyszirup gazdag íze harmonikus párost alkot a pite omlós tésztájával. Tipp: Az igazi élvezethez tálald tejszínhabbal vagy vaníliafagyival.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra 10 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 g Leveles tészta
200 g Szirup (aranyos treacle vagy aranyszirup)
1 ek. Citromlé
0.5 tk. Fahéj
50 g Mazsola
1 db Tojás
50 ml Víz
50 g Cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A leveles tésztát nyújtsd ki egy lisztezett felületen, majd illeszd egy piteformába. A széleit hajtsd be, hogy a tészta ne süljön le sütés közben. Pihentesd hűtőben 15 percig.

    Ha nem akarod, hogy a tészta sütés közben megemelkedjen, használj sütőpapírt, és töltsd meg száraz babbal vagy rizssel, hogy súlyt adjon.

    2

    A tésztát elősütéshez 180°C-ra melegített sütőben süsd 10 percig. Miután kész, vedd ki és hagyd kihűlni.

    Ha szeretnéd, a tészta belső felét egy kevés tejföllel is megkenheted, hogy megakadályozd, hogy a szirup a tésztát átáztassa.

    3

    A szirupot, cukrot, citromlevet és fahéjat keverd össze egy tálban, majd add hozzá az egy felvert tojást. Jól keverd össze, hogy a tojás ne csomósodjon.

    A citromlé frissessége tökéletesen kiemeli a szirup édességét, így nem lesz túl édes.

    4

    Tedd bele a mazsolát a keverékbe, majd öntsd az elkészített tölteléket a már előkészített tésztába.

    A mazsola mellett egyéb szárított gyümölcsökkel, például aszalt sárgabarackkal is dúsíthatod.

    5

    A tésztát 180°C-ra előmelegített sütőben süsd 25-30 percig, amíg a töltelék szép aranybarna színt kap és a tészta ropogós lesz.

    Ha túl gyorsan sülne meg a teteje, takard le egy alufóliával, hogy ne égjen meg.

    6

    Miután a treacle tart elkészült, hagyd kihűlni, majd szeleteld és tálald friss tejszínhabbal vagy vaníliafagyival.

    Friss, meleg állapotban a legfinomabb, de hidegen is élvezhető.