Vegán treacle tart, aranybarna színű pite, szeletelve és tálalva

Treacle tart vegán változatban

A treacle tart eredete egészen a viktoriánus korig nyúlik vissza, amikor az aranyszirup elérhetővé vált az angol háztartásokban. Ez az édes, ragacsos pite gyorsan népszerűvé vált, mivel olcsó és tartalmas édesség volt, gyakran készítették vasárnapi ebédek után. A modern vegán változat megőrzi az eredeti ízvilágát, de növényi alapanyagokkal készül, így mindenki számára elérhetővé teszi ezt a klasszikust. A citrom frissességet visz a töltelékbe, míg a zsemlemorzsa és az aranyszirup édes és kissé karamellizált réteget képez. Tökéletes választás ünnepekre vagy egy vasárnapi családi desszertnek is.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
320 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
250 g Vegán édes linzertészta
200 g Aranyszirup (golden syrup)
150 g Zsemlemorzsa
1 tk. Frissen reszelt citromhéj
2 ek. Citromlé
2 ek. Kókuszolaj (olvasztva)
50 ml Növényi tej

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A sütőt melegítsd elő 180°C-ra. A linzertésztát lisztezett felületen nyújtsd ki kb. 3 mm vastagságúra, majd bélelj ki vele egy piteformát.

    Ha a tészta túl lágy, tedd hűtőbe 10 percre, így könnyebben kezelhető lesz.

    2

    Villával szurkáld meg a tésztát, fedd le sütőpapírral és szórj rá nehezéket (pl. rizst vagy babot), majd süsd vakon 10 percig.

    A vakon sütés segít abban, hogy a tészta ne ázzon el a tölteléktől.

    3

    Egy tálban keverd össze az aranyszirupot, zsemlemorzsát, citromhéjat, citromlevet, kókuszolajat és növényi tejet. Keverd simára, hogy sűrű, de önthető állagú masszát kapj.

    A növényi tej mennyiségét fokozatosan adagold, hogy elérd a kívánt állagot.

    4

    Az elősütött pitetésztára öntsd rá az elkészült tölteléket, és simítsd el egy spatulával.

    A tölteléket ne öntsd túl magasra, mert sütés közben enyhén emelkedik.

    5

    Süsd a tartot további 25–30 percig, amíg a teteje enyhén megkeményedik és aranybarna színt kap.

    Ha a széle túl gyorsan pirul, takard le lazán alufóliával a sütés utolsó 10 percében.

    6

    Hagyd teljesen kihűlni, majd szeleteld fel és kínáld akár magában, akár növényi tejszínhabbal vagy fagylalttal.