Trilece fahéjas változatban, tejszínes, fahéjas sütemény szeletek tálalva

Trilece fahéjas változatban

A Trilece egy portugál eredetű sütemény, amely évek óta hódít a világ különböző részein. A desszert könnyű, tejszínes tésztája és gazdag, fahéjas szirupja egy igazán különleges ízélményt biztosít. A fahéjas változat a hagyományos trilece egy egyedülálló módosítása, amely az ízesített szirupnak köszönhetően különlegesebb, karakteresebb ízt kap. A trilece története a 20. század elejére vezethető vissza, amikor a portugál háziasszonyok elkezdték variálni a klasszikus desszertet, és különböző fűszerekkel ízesítették, hogy még egyedibbé tegyék.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 ml Tej
250 ml Tejszín
200 g Cukor
200 g Liszt
5 db Tojás
1 ek. Sütőpor
1 tk. Fahéj
1 cs. Vaníliás cukor
1 csipet
100 g Cukor a sziruphoz
100 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezdjük a tésztával: a tojásokat válasszuk szét. A fehérjét egy csipet sóval verjük habbá, a sárgáját pedig a cukorral és vaníliás cukorral keverjük ki, amíg világos és habos nem lesz.

    A tojásfehérjét akkor lesz könnyű felverni, ha a tál és a habverő teljesen tiszta, zsírtalan.

    2

    Óvatosan keverjük össze a tojásos masszát a liszttel, a fahéjjal és a sütőporral. Miután jól elvegyült, óvatosan forgassuk bele a felvert tojásfehérjét.

    A fehérje felverése után mindig óvatosan keverjük össze a tésztával, hogy megőrizzük a habos állagot.

    3

    Öntsük a tésztát egy sütőpapírral bélelt, 20x30 cm-es tepsibe, és süssük 180°C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig, amíg a tészta szépen megemelkedik és enyhén aranybarna lesz.

    Mielőtt kivesszük a tésztát, tűpróbát végezhetünk, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy átsült.

    4

    A tészta elkészítése után, amíg hűl, készítsük el a szirupot. A vízben oldjuk fel a cukrot, és adjunk hozzá egy csipet fahéjat. Keverjük addig, amíg teljesen el nem olvad a cukor, majd hagyjuk hűlni.

    Ha szeretnéd, próbálj ki egy kevés narancslé hozzáadását a sziruphoz, hogy frissítő ízt adjon.

    5

    Amikor a tészta kihűlt, vágjuk kisebb kockákra, és öntsük rá a fahéjas szirupot. Hagyd, hogy a tészta jól magába szívja a szirupot, így finom puha lesz.

    A tészta teljes áztatásához a legjobb, ha hagyjuk pihenni egy-két órán át, hogy az ízek összeérjenek.

    6

    A tejből és a tejszínből készítsünk egy krémet: a tejet és a tejszínt felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről. Öntsük rá a krémre, és keverjük jól össze.

    Ha a krém túl sűrű, egy kis tejet is hozzáadhatsz, hogy könnyebben eloszlasd a tésztán.

    7

    Tálalás előtt a trilece-t hűtsük le, majd öntsük rá a tejszínes krémet, és szórjuk meg egy kevés fahéjjal.

    A fahéj még egy kis extra ízt ad a desszertnek. Tálalás előtt hűtsük le, hogy az ízek jól összeérjenek.