Tsukemen hideg ramen tésztával és forró mártogató levessel

Tsukemen (hideg tészta mártogatós levessel)

A tsukemen a ramen egy különleges, modernebb változata, mely Japánban az 1960-as években vált népszerűvé. A szó jelentése „mártogatni való tészta”, és a lényege, hogy a főtt ramen tésztát külön tálban, hidegen szolgálják fel, mellé pedig sűrű, forró mártogatós levest kínálnak. Amikor a forró mártogatós alaplé rotyog a gyömbérrel és szójaszósszal, és a hideg tészta jéghideg vízben hűl, a kontraszt élménye már előrevetíti a különlegességet. A hűs, rugalmas tészta minden falatját belemártani az aromás, sós, sűrű szószba egyedi és intenzív ízélményt nyújt. A tsukemen különlegessége, hogy minden összetevő külön készül és tálalódik – ez lehetővé teszi, hogy minden falat egyedi élmény legyen. A hús szaftos, a tojás krémes, a mártogatós lé pedig koncentrált ízvilágot kínál. Ez az étel ideális nyári napokra, vagy amikor valami autentikus japán street food élményre vágysz otthon. A tésztát akár hajdinatésztával is készítheted, a mártogatós lé pedig szójaszósz helyett misóval is variálható.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra
1945 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Ramen tészta
500 ml Csirkealaplé
60 ml Szójaszósz
20 g Gyömbér
10 g Fokhagyma
2 db Tojás
300 g Sertéshús (hasaalja)
30 g Újhagyma
10 ml Szezámolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A csirkealaplevet öntsd egy kis lábasba, add hozzá a szójaszószt, felszeletelt gyömbért és fokhagymát. Forrald fel, majd főzd alacsony lángon 10-15 percig. Tipp: ha intenzívebb ízre vágysz, főzd tovább fedő nélkül, hogy kicsit besűrűsödjön.

    A gyömbért és fokhagymát a végén szűrd le, hogy ne zavarjanak a mártogatásnál.

    2

    A sertéshasaalját süsd kevés szezámolajon aranybarnára, majd lassú tűzön párold puhára. Ha kihűlt, szeleteld vékony csíkokra. Tipp: hűtve könnyebben szeletelhető.

    A sertéshasát előző nap is megsütheted, így időt spórolsz a főzés során.

    3

    A tojásokat főzd 6 percig, majd hideg vízben hűtsd le, hámozd meg és vágd félbe. Tipp: előző nap is elkészíthető és szójaszószban marinálható.

    A tojásokat óvatosan hámozd meg, nehogy megsérüljenek.

    4

    A ramen tésztát főzd meg a csomagolás szerint, majd hideg víz alatt öblítsd le, hogy lehűljön és megőrizze a rugalmasságát. Tipp: tálalás előtt jeges vízbe is teheted, így extra friss marad.

    A tésztát alaposan csepegtesd le, mielőtt tálalod, hogy ne hígítsa fel a mártogató levest.

    5

    Tálaláskor külön tányérra halmozd a hideg ramen tésztát, mellé helyezd a főtt tojást, szeletelt sertéshúst, és szórd meg újhagymával. A mártogatós levest forrón tálald külön kis tálkában. Tipp: minden falat tésztát külön márts bele az ízes alaplébe – ez adja a tsukemen élményt.

    A mártogató levest tálalás előtt melegítsd fel, hogy igazán élvezetes legyen a kontraszt a hideg tésztával.