Tulumba mézzel, ropogós édesség mézes fahéjjal szórva

Tulumba mézzel

A tulumba egy hagyományos török édesség, amelyet gyakran készítenek ünnepi alkalmakra. Az édes tésztát kis falatokra formálják, majd forró olajban sütik meg, így ropogós külsejű, puha belsejű finomságot kapnak. Az ételt mézes fahéjjal szórják meg, ami különleges ízt ad neki. A tulumba egyik legnépszerűbb változata a mézes, amit szinte minden török étteremben és cukrászdában megtalálhatunk.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Liszt
150 ml Víz
50 g Cukor
50 g Vaj
2 db Tojás
1 csipet
1 tk. Széles szódabikarbóna
500 ml Olaj
3 ek. Méz
1 tk. Fahéj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A vizet és a vajat egy lábasban keverjük össze, majd forraljuk fel. Amikor a víz forr, adjuk hozzá a lisztet és a sót, és keverjük simára. Ezt a masszát főzzük 5-10 percig, amíg a tészta el nem válik az edény falától.

    A tésztát folyamatosan keverjük, hogy ne égjen le és egyenletesen sűrűsödjön.

    2

    Vegyük le a lábasról, és hagyjuk egy kicsit hűlni. Ezután adjuk hozzá a tojásokat egyesével, jól elkeverve minden hozzáadott tojást, hogy egy sima tészta állagot kapjunk.

    Fontos, hogy a tojásokat lassan adjuk hozzá, hogy ne legyen csomós a tészta.

    3

    A tésztát egy zsákba vagy konyhai műanyag zacskóba tesszük, aminek a sarkát levágjuk, hogy egy vékony lyukat kapjunk. Ezután a forró olajban kis darabokat formálunk a tésztából és pici falatokat sütünk.

    Ha a tészta túl sűrű, egy kevés vizet is adhatunk hozzá, hogy könnyebben formázható legyen.

    4

    Süssük a tulumbákat aranybarnára, majd szedjük ki őket a forró olajból. Helyezzük papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.

    A megfelelő olajhőmérséklet 180-190 °C között van. A tulumbák gyorsan átsülnek, így ne hagyjuk őket túl sokáig az olajban.

    5

    A mézet és a fahéjat egy kis tálban keverjük össze, majd szórjuk meg a frissen sült tulumbákat ezzel a mézes fahéjas keverékkel.

    A méz és fahéj kombinációja különleges, édes, de enyhén fűszeres ízt ad a tulumbáknak.

    6

    Tálaljuk a tulumbákat melegen, élvezzük a ropogós, mézes finomságot.

    A tulumbák melegen a legfinomabbak, frissen készítve élvezhetjük őket!