Tulumba narancsos sziruppal, ropogós külső és édes narancsos szirup

Tulumba narancsos sziruppal

A tulumba a török konyha egyik legismertebb édessége, és több mint 300 éve készítik. Az édes, ropogós tésztát narancsos sziruppal átitatva tálalják, ami igazán különleges ízvilágot ad. A narancsos változat egy friss, citrusos ízvilágot ad hozzá, amit a sütemény szaftos, édes belseje és ropogós külseje tökéletesen kiegészít. Az étel különösen népszerű a török ünnepeken, de bármikor tökéletes választás, ha valami igazán finom és édes ételt keresel.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
250 g Liszt
200 ml Víz
2 db Tojás
100 g Cukor
50 g Vaj
1 tk. Sütőpor
1 csipet
1 tk. Narancs héj
100 ml Narancslé
200 g Cukor (a sziruphoz)
150 ml Víz (a sziruphoz)
1 tk. Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A vizet forrald fel a vajjal, majd add hozzá a sót, és keverd el. Amikor a vaj felolvadt, add hozzá a lisztet, és folyamatosan kevergetve pirítsd 2-3 percig, amíg a liszt egy kicsit megszárad.

    A víz és vaj keverékét ne hagyd túl sokáig forrni, mert a tészta állaga megsínyli.

    2

    Vegyél le a tűzről, és hagyd a keveréket kicsit hűlni. Amikor már nem forró, add hozzá a tojásokat, egyenként, és alaposan keverd el, hogy a tészta sima legyen.

    A tojásokat mindenképp szobahőmérsékleten használd, hogy könnyebben elkeveredjenek.

    3

    A tészta kész, most formázz belőle kis golyókat vagy hengereket, és hevíts olajat egy mély serpenyőben, hogy a tulumbák szépen kisüljenek.

    A tulumbák méretével játszhatsz, de ne készíts túl nagy golyókat, mert az olaj nem fogja egyenletesen sütni.

    4

    A tulumbákat lassan, folyamatosan forró olajban süsd aranybarnára, majd szedd ki őket, és tedd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.

    Ne süsd túl őket, mert akkor keményebbek lesznek, de a közepük legyen puha és omlós.

    5

    Közben készítsd el a szirupot: egy lábasban forrald össze a vizet, cukrot, narancslét és citromlevet, és hagyd egy kicsit sűrűsödni, amíg szirupszerű lesz.

    A szirupot ne hagyd túl sokáig forrni, mert akkor túl sűrű lesz, és a tulumbák nem tudják jól magukba szívni.

    6

    Amikor a tulumbák megsültek, azonnal mártsd őket a narancsos szirupba, és hagyd őket pár másodpercig ázni, hogy jól magukba szívják a szirupot.

    A tulumbákat ne hagyd túl sokáig a szirupban, hogy megőrizzék ropogósságukat kívülről.

    7

    Tálald az elkészült tulumbákat melegen. Ha szeretnéd, egy kis narancshéjat is reszelhetsz a tetejére a díszítéshez.

    A tulumbák hidegen is finomak, de a legjobb élvezet frissen tálalva.