Tunnbröd ropogós változatban, finom skandináv lapos kenyér

Tunnbröd ropogós változatban

A Tunnbröd egy hagyományos skandináv kenyér, amely különösen Svédországban és Norvégiában népszerű. A ropogós változata különösen ínycsiklandó, mivel könnyen készíthető, és tökéletes kiegészítője lehet szinte bármilyen étkezésnek. Eredetileg a hagyományos Tunnbröd lapos kenyérkét úgy készítették, hogy mindenki egyszerűen süthessen otthon, és a kenyér gyorsan megsüljön a tűzhelyen. A ropogós Tunnbröd pedig egy újabb változat, amely a friss kenyér roppanós textúráját és ízét kínálja.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 30 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Fehér liszt
250 ml Víz
1 tk.
1 tk. Cukor
10 g Száraz élesztő
2 ek. Olívaolaj
100 g Rizsliszt

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A vízben oldd fel a cukrot és az élesztőt. Hagyd 5-10 percig pihenni, amíg a keverék elkezd habosodni.

    A víz ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Langyos víz a legjobb, ha túl hideg a víz, az élesztő nem fog felhabosodni.

    2

    A lisztet, rizslisztet és a sót egy nagy tálban keverd össze. Add hozzá az élesztős vizet és az olívaolajat, majd gyúrd össze a tésztát.

    A tésztát alaposan dolgozd át, hogy rugalmas és sima legyen.

    3

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd pihenni meleg helyen 1-1,5 órán át, hogy megkeljen.

    Ha gyorsan szeretnéd, hogy megkeljen a tészta, tedd a konyhában egy melegebb helyre, például a sütőbe, de sose tedd közvetlenül forró helyre.

    4

    Miután a tészta megkelt, borítsd ki egy lisztezett felületre, és nyújtsd ki vékonyra. Használj keveset a lisztből, hogy ne legyen túl kemény a tészta.

    Minél vékonyabbra nyújtod a tésztát, annál ropogósabb lesz a végeredmény.

    5

    A kinyújtott tésztát vágd fel kis körökre, és egy serpenyőben, olaj nélkül, közepes lángon süsd ki mindkét oldalát, amíg szép aranybarna és ropogós nem lesz.

    A serpenyőt ne töltsd túl, hogy a tészta ne ragadjon össze, inkább süsd több adagban.

    6

    Miután kisült, hagyd egy kicsit hűlni, és tálald frissen.

    A friss Tunnbröd a legfinomabb, ha még melegen tálalod.