Tunnbröd rozsliszttel, frissen sült, enyhén barna színű lepények egy tálon

Tunnbröd rozsliszttel

A tunnbröd a svéd konyha egyik legismertebb péksüteménye, amely könnyű és lágy textúrájával vált népszerűvé. A rozsliszt hozzáadásával egy egészségesebb alternatívát kínál, miközben megőrzi a tradicionális svéd ízeket. Képzeld el, ahogy a friss, forró tunnbröd illata betölti a konyhát, miközben az enyhén ropogós külsejével és puha belsejével minden falat egy új élmény. Ez az étel tökéletes választás reggelire vagy bármely étkezés kísérőjeként. Tökéletes egy csésze kávé mellé is, így kiváló napi indító étel!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 30 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
300 g Rozsliszt
200 g Fehér liszt
200 ml Víz
10 g Élesztő
1 tk.
1 tk. Cukor
2 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A vízbe szórd bele a cukrot, majd az élesztőt. Keverd el, és hagyd pihenni 5-10 percig, hogy az élesztő felfusson.

    A megfelelő hőmérsékletű víz segíti az élesztőt a megfelelő gyorsasággal aktiválódni, ne legyen túl forró, mert megöli az élesztőt!

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a rozslisztet, fehér lisztet és a sót. Készíts egy mélyedést a közepén, majd öntsd bele az élesztős vizet és az olívaolajat.

    A mélyedés segít a tészta keverésében és az élesztő egyenletes eloszlásában.

    3

    Kezdd el összedolgozni a tésztát, amíg homogén állagú nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá még lisztet, hogy ne ragadjon.

    Ne dolgozd túl a tésztát, hogy ne legyen kemény! Csak addig gyúrd, amíg összeáll.

    4

    Helyezd a tésztát egy enyhén lisztezett felületre, és nyújtsd ki vékonyra, kb. 2-3 mm vastagságúra.

    A tészta nyújtásakor ne használj túl sok lisztet, hogy a tészta ne száradjon ki.

    5

    A kinyújtott tésztát vágd fel kisebb körökre, vagy téglalap alakúra, és helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

    A szaggatóval végzett vágások során mindig lisztezett eszközt használj, hogy ne ragadjon bele a tészta.

    6

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Süsd a lepényeket 12-15 percig, amíg enyhén aranybarnák lesznek.

    Figyelj oda a sütésre, mert minden sütő más sebességgel működik!