Túrós-citromos kuglóf tálalva

Túrós-citromos kuglóf

A kuglóf egy klasszikus sütemény, amely számos országban népszerű. A túró és a citrom kombinációja egyedülállóan frissítő és könnyed textúrát ad ennek a változatnak. A túró szaftossá és puhábbá teszi a süteményt, míg a citrom élénk, üde ízt kölcsönöz neki. Ez a recept tökéletes választás reggelire, délutáni kávé mellé vagy ünnepi alkalmakra. Ha egy egyszerű, mégis különleges süteményt szeretnél, ezt a túrós-citromos kuglófot mindenképp próbáld ki!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra
2500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
250 g Liszt
200 g Túró
150 g Kristálycukor
3 db Tojás
100 ml Tej
100 ml Olaj
1 tk. Sütőpor
1 cs. Vaníliás cukor
1 db Citromhéj (reszelt)
2 ek. Citromlé
1 csipet
20 g Porcukor (a szóráshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, és egy kuglófformát kivajazunk, majd kilisztezünk, hogy ne ragadjon bele a sütemény.

    A kivajazott formát érdemes zsemlemorzsával is beszórni a liszt helyett, így még kevésbé fog beleragadni a tészta.

    2

    A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, amíg világos, krémes állagú lesz.

    Minél jobban felverjük a tojásokat a cukorral, annál levegősebb lesz a kuglóf.

    3

    Hozzáadjuk az áttört túrót, az olajat, a tejet, a reszelt citromhéjat és a citromlevet, majd alaposan összedolgozzuk.

    A túrót szitán is áttörhetjük, hogy még simább legyen a tésztánk.

    4

    A lisztet, a sütőport és a sót egy külön tálban összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a nedves keverékhez, ügyelve arra, hogy a tészta sima és csomómentes legyen.

    A lisztet szitálva adjuk hozzá, hogy elkerüljük a csomósodást.

    5

    A tésztát az előkészített kuglófformába öntjük, majd egy spatulával egyenletesen eloszlatjuk benne.

    A forma alját és oldalát alaposan vajazd ki és lisztezd meg, hogy a kuglóf könnyen kijöjjön sütés után. A tésztát egyenletesen oszlasd el a formában, hogy a kész sütemény egyenletes legyen.

    6

    A formát az előmelegített sütőbe helyezzük, és kb. 40-45 percig sütjük, vagy amíg egy beleszúrt tű tisztán jön ki.

    Ha a kuglóf teteje túl gyorsan barnul, takarjuk le alufóliával.

    7

    A sütőből kivéve 10 percig pihentetjük, majd óvatosan kiborítjuk egy rácsra, hogy teljesen kihűljön.

    A pihentetés segít, hogy a kuglóf ne törjön össze kiborításkor.

    8

    Tálalás előtt porcukorral meghintjük, majd szeletelve kínáljuk.

    A porcukor helyett citrommázzal is díszíthetjük.