Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a száraz élesztőt. Alaposan keverd el, hogy az élesztő egyenletesen eloszoljon.
A cukor segít az élesztőnek aktiválódni, a só pedig ízt ad a tésztának.
Aprítsd fel a friss chili paprikát, és add hozzá a lisztes keverékhez az őrölt chilivel együtt. Ez adja a bagel tüzes ízét.
A chili mennyiségét ízlés szerint változtathatod. Ha nem szereted a túl csípőset, használj kevesebb chilit, vagy távolítsd el a magjait.
Adj hozzá 280 ml meleg vizet, majd kezdd el dagasztani a tésztát. Kezdetben fakanállal keverheted, majd kézzel gyúrd 10-15 percig, amíg rugalmas, sima tésztát nem kapsz.
A víz hőmérséklete fontos! Ha túl forró, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem aktiválódik. A tésztát alaposan dagaszd meg, hogy a glutén megfelelően kifejlődjön, és a bagel szép, rágós legyen.
Tedd a tésztát egy kivajazott tálba, fedd le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, vagy amíg a duplájára nem nő.
A meleg hely segít az élesztőnek dolgozni. Ha nincs meleg helyed, tedd a tálat egy langyos sütőbe (kb. 30°C) vagy egy radiátor közelébe.
Oszd a tésztát 8 egyenlő részre. Formázz belőlük golyókat, majd minden egyes golyó közepébe ujjaddal lyukat készíts, és alakítsd ki a bagel formáját.
A lyuknak elég nagynak kell lennie, mert a kelés és a főzés során össze fog menni.
Forralj fel egy nagy fazék vizet, majd egyenként dobd bele a bagel-eket, és főzd őket 30 másodpercig mindkét oldalukon. Ez segít a kívánt rágós textúra kialakításában.
A vízbe tehetsz egy kevés mézet vagy maláta kivonatot is, ami tovább fokozza a rágós textúrát és szép színt ad a bagelnek.
Helyezd a megfőtt bagel-eket sütőpapírral bélelt tepsire. Kend meg a tetejüket felvert tojással, majd szórd meg egy kevés extra chili pehellyel.
A tojás helyett használhatsz tejet vagy tojássárgáját is. A chilipehely helyett szórhatod más magvakkal is, például szezámmaggal vagy mákkal.
Előmelegített sütőben 200°C-on süsd kb. 20 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.
A sütési idő függ a sütőtől. Figyeld a bagel-eket, és vedd ki őket, ha már aranybarnák.
Hagyd kihűlni, majd tálald frissen, akár fűszeres krémsajttal vagy vajjal megkenve.
A krémsajt ízesítéséhez használhatsz friss fűszernövényeket, például snidlinget vagy petrezselymet.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.