Ultra könnyű, magas kelesztésű focaccia tálalva

Ultra könnyű, magas kelesztésű focaccia

A focaccia egy klasszikus olasz pékáru, amelyet az egész világon előszeretettel fogyasztanak. Az ultra könnyű, magas kelesztésű focaccia különleges a gyors és magas kelesztési idő miatt, amely miatt a tészta levegősebb és puhább lesz. Az olívaolajjal locsolt tészta ropogós teteje és puha belseje tökéletesen passzol egy mediterrán étkezéshez, vagy egy könnyű vacsorához.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 35 perc
230 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
10 g Élesztő
350 ml Meleg víz
30 ml Olívaolaj
1 tk.
1 tk. Cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Az élesztőt oldd fel a meleg vízben a cukorral, majd hagyd állni 5-10 percig, amíg felhabosodik.

    Fontos, hogy a víz ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Ha nem habosodik fel az élesztő, valószínűleg nem jó, és újat kell használnod.

    2

    A lisztet, sót és az élesztős vizet tedd egy nagy tálba, majd keverd jól össze.

    A sót mindig a liszthez add, ne közvetlenül az élesztőhöz, mert az gátolja a kelést.

    3

    Add hozzá az olívaolajat, majd gyúrd össze a tésztát. Ha szükséges, adj hozzá még vizet, hogy rugalmas tésztát kapj.

    A tészta akkor jó, ha rugalmas és nem ragad. Ha túl ragacsos, adj hozzá még lisztet, de csak óvatosan, nehogy túl kemény legyen.

    4

    A tésztát tedd egy olívaolajjal kikent tálba, takard le, és hagyd kelni meleg helyen 1-2 órán keresztül, amíg megduplázódik.

    A kelesztési idő függ a hőmérséklettől. Melegebb helyen gyorsabban megkel a tészta. A letakarás megakadályozza, hogy a tészta kiszáradjon.

    5

    A megkelt tésztát öntsd egy olívaolajjal kikent tepsibe, és egyenletesen simítsd el.

    Az olívaolajjal kikent tepsi megakadályozza, hogy a tészta leragadjon.

    6

    Hagyj még 30 percet pihenni a tésztát, hogy keljen egyet, majd előmelegített 220°C-os sütőben süsd 20-25 percig, amíg a focaccia aranybarna és ropogós lesz.

    A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj a focaccia-ra. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával. A pihentetés segít, hogy a focaccia még magasabbra emelkedjen.

    7

    Sütés után hagyd hűlni 10 percig, majd szeleteld fel és tálald.

    A focaccia langyosan a legfinomabb. Megszórhatod tengeri sóval és friss fűszernövényekkel tálalás előtt.