Ultra könnyƱ, magas kelesztésƱ focaccia tålalva

Ultra könnyƱ, magas kelesztésƱ focaccia

A focaccia egy klasszikus olasz pĂ©kĂĄru, amelyet az egĂ©sz vilĂĄgon elƑszeretettel fogyasztanak. Az ultra könnyƱ, magas kelesztĂ©sƱ focaccia kĂŒlönleges a gyors Ă©s magas kelesztĂ©si idƑ miatt, amely miatt a tĂ©szta levegƑsebb Ă©s puhĂĄbb lesz. Az olĂ­vaolajjal locsolt tĂ©szta ropogĂłs teteje Ă©s puha belseje tökĂ©letesen passzol egy mediterrĂĄn Ă©tkezĂ©shez, vagy egy könnyƱ vacsorĂĄhoz.

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 35 perc
230 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 8
⭕ 500 g Liszt
⭕ 10 g ÉlesztƑ
⭕ 350 ml Meleg víz
⭕ 30 ml Olívaolaj
⭕ 1 tk. Só
⭕ 1 tk. Cukor

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Az Ă©lesztƑt oldd fel a meleg vĂ­zben a cukorral, majd hagyd ĂĄllni 5-10 percig, amĂ­g felhabosodik.

    Fontos, hogy a vĂ­z ne legyen tĂșl forrĂł, mert az megöli az Ă©lesztƑt. Ha nem habosodik fel az Ă©lesztƑ, valĂłszĂ­nƱleg nem jĂł, Ă©s Ășjat kell hasznĂĄlnod.

    2

    A lisztet, sĂłt Ă©s az Ă©lesztƑs vizet tedd egy nagy tĂĄlba, majd keverd jĂłl össze.

    A sĂłt mindig a liszthez add, ne közvetlenĂŒl az Ă©lesztƑhöz, mert az gĂĄtolja a kelĂ©st.

    3

    Add hozzĂĄ az olĂ­vaolajat, majd gyĂșrd össze a tĂ©sztĂĄt. Ha szĂŒksĂ©ges, adj hozzĂĄ mĂ©g vizet, hogy rugalmas tĂ©sztĂĄt kapj.

    A tĂ©szta akkor jĂł, ha rugalmas Ă©s nem ragad. Ha tĂșl ragacsos, adj hozzĂĄ mĂ©g lisztet, de csak Ăłvatosan, nehogy tĂșl kemĂ©ny legyen.

    4

    A tĂ©sztĂĄt tedd egy olĂ­vaolajjal kikent tĂĄlba, takard le, Ă©s hagyd kelni meleg helyen 1-2 ĂłrĂĄn keresztĂŒl, amĂ­g megduplĂĄzĂłdik.

    A kelesztĂ©si idƑ fĂŒgg a hƑmĂ©rsĂ©klettƑl. Melegebb helyen gyorsabban megkel a tĂ©szta. A letakarĂĄs megakadĂĄlyozza, hogy a tĂ©szta kiszĂĄradjon.

    5

    A megkelt tésztåt öntsd egy olívaolajjal kikent tepsibe, és egyenletesen simítsd el.

    Az olívaolajjal kikent tepsi megakadålyozza, hogy a tészta leragadjon.

    6

    Hagyj mĂ©g 30 percet pihenni a tĂ©sztĂĄt, hogy keljen egyet, majd elƑmelegĂ­tett 220°C-os sĂŒtƑben sĂŒsd 20-25 percig, amĂ­g a focaccia aranybarna Ă©s ropogĂłs lesz.

    A sĂŒtĂ©si idƑ fĂŒgg a sĂŒtƑtƑl, ezĂ©rt figyelj a focaccia-ra. Ha tĂșl gyorsan barnul, takard le alufĂłliĂĄval. A pihentetĂ©s segĂ­t, hogy a focaccia mĂ©g magasabbra emelkedjen.

    7

    SĂŒtĂ©s utĂĄn hagyd hƱlni 10 percig, majd szeleteld fel Ă©s tĂĄlald.

    A focaccia langyosan a legfinomabb. MegszĂłrhatod tengeri sĂłval Ă©s friss fƱszernövĂ©nyekkel tĂĄlalĂĄs elƑtt.