Az élesztőt oldd fel a meleg vízben a cukorral, majd hagyd állni 5-10 percig, amíg felhabosodik.
Fontos, hogy a víz ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Ha nem habosodik fel az élesztő, valószínűleg nem jó, és újat kell használnod.
A lisztet, sót és az élesztős vizet tedd egy nagy tálba, majd keverd jól össze.
A sót mindig a liszthez add, ne közvetlenül az élesztőhöz, mert az gátolja a kelést.
Add hozzá az olívaolajat, majd gyúrd össze a tésztát. Ha szükséges, adj hozzá még vizet, hogy rugalmas tésztát kapj.
A tészta akkor jó, ha rugalmas és nem ragad. Ha túl ragacsos, adj hozzá még lisztet, de csak óvatosan, nehogy túl kemény legyen.
A tésztát tedd egy olívaolajjal kikent tálba, takard le, és hagyd kelni meleg helyen 1-2 órán keresztül, amíg megduplázódik.
A kelesztési idő függ a hőmérséklettől. Melegebb helyen gyorsabban megkel a tészta. A letakarás megakadályozza, hogy a tészta kiszáradjon.
A megkelt tésztát öntsd egy olívaolajjal kikent tepsibe, és egyenletesen simítsd el.
Az olívaolajjal kikent tepsi megakadályozza, hogy a tészta leragadjon.
Hagyj még 30 percet pihenni a tésztát, hogy keljen egyet, majd előmelegített 220°C-os sütőben süsd 20-25 percig, amíg a focaccia aranybarna és ropogós lesz.
A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj a focaccia-ra. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával. A pihentetés segít, hogy a focaccia még magasabbra emelkedjen.
Sütés után hagyd hűlni 10 percig, majd szeleteld fel és tálald.
A focaccia langyosan a legfinomabb. Megszórhatod tengeri sóval és friss fűszernövényekkel tálalás előtt.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.