Urfa kebab grillezett darált hússal, lapos kenyérrel és zöldségekkel tálalva

Urfa Kebab (Nem Csípős, Darált Hús)

Az Urfa kebab a török konyha egyik ikonikus darált húsos fogása, amely a délkeleti Urfa városáról kapta a nevét. Ellentétben a híresebb Adana kebabbal, ez a változat enyhébb, nem csípős fűszerezésű, így azok számára is ideális, akik nem kedvelik az erőteljes csípősséget. A hagyományos recept szerint a húst egyszerű fűszerekkel, friss petrezselyemmel, fokhagymával és édes paprikával ízesítik. Ez a változat a hús természetes ízére helyezi a hangsúlyt, amit a grillezett zöldségek és a friss saláta tökéletesen kiegészítenek. Tipp: Tálalás előtt locsold meg egy kevés citromlével, vagy kínálj mellé joghurtos fokhagymás mártogatóst. Ideális választás családi ebédekre, vendégváró fogásként vagy egyszerű, mégis különleges hétvégi vacsorának.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
1180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Marhahús vagy bárányhús (darált)
2 gerezd Fokhagyma
1 db Vöröshagyma
2 ek. Petrezselyem (apróra vágva)
1 tk. Pirospaprika (édes, őrölt)
1 tk.
1 csipet Bors
4 db Lapos kenyér (pl. lavash vagy pita)
2 db Paradicsom
1 db Kaliforniai paprika
1 db Lila hagyma
100 g Fejes saláta

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, petrezselymet, édes pirospaprikát, sót és borsot. Alaposan összegyúrjuk. Tipp: Használj hideg húst és kezet a gyúráshoz, így jobban összeáll a massza.

    A fűszereket ízlés szerint variálhatod. A kömény és a menta is jól illik ehhez az ételhez.

    2

    A húsmasszát letakarva hűtőben pihentetjük legalább 30 percig, hogy az ízek összeérjenek és jobban formálható legyen.

    Ha nincs időd, a pihentetést kihagyhatod, de a végeredmény ízletesebb lesz, ha hagyod állni.

    3

    A pihentetett masszából hosszúkás, lapított rudakat formálunk, és nyársra húzzuk. Tipp: Nedves kézzel könnyebb formázni, és nem tapad annyira.

    A nyársakat előzetesen áztasd be vízbe, hogy ne égjenek meg a grillen.

    4

    Forró grillen vagy grillserpenyőben közepes lángon 8–10 perc alatt megsütjük, oldalanként 3–4 percig. A hús legyen kívül enyhén pirult, belül szaftos.

    A húst ne süsd túl, mert akkor kiszárad. Használj húshőmérőt, a 70°C belső hőmérséklet ideális.

    5

    A paradicsomot, paprikát és hagymát nagyobb darabokra vágva röviden meggrillezzük, míg enyhén megpuhulnak és enyhe kérget kapnak.

    A zöldségeket olívaolajjal kend meg sütés előtt, hogy ne száradjanak ki.

    6

    Tálalás: a lapos kenyeret melegítsük meg, helyezzük rá a sült kebabot, mellé kerüljenek a grillezett zöldségek és friss saláta. Tálalhatjuk joghurtos mártogatóval is.

    A joghurtos mártogatóhoz használj görög joghurtot, zúzott fokhagymát, aprított uborkát és mentát.