Urfa kebab grillezett darĂĄlt hĂșssal, lapos kenyĂ©rrel Ă©s zöldsĂ©gekkel tĂĄlalva

Urfa Kebab (Nem CsĂ­pƑs, DarĂĄlt HĂșs)

Az Urfa kebab a török konyha egyik ikonikus darĂĄlt hĂșsos fogĂĄsa, amely a dĂ©lkeleti Urfa vĂĄrosĂĄrĂłl kapta a nevĂ©t. EllentĂ©tben a hĂ­resebb Adana kebabbal, ez a vĂĄltozat enyhĂ©bb, nem csĂ­pƑs fƱszerezĂ©sƱ, Ă­gy azok szĂĄmĂĄra is ideĂĄlis, akik nem kedvelik az erƑteljes csĂ­pƑssĂ©get. A hagyomĂĄnyos recept szerint a hĂșst egyszerƱ fƱszerekkel, friss petrezselyemmel, fokhagymĂĄval Ă©s Ă©des paprikĂĄval Ă­zesĂ­tik. Ez a vĂĄltozat a hĂșs termĂ©szetes Ă­zĂ©re helyezi a hangsĂșlyt, amit a grillezett zöldsĂ©gek Ă©s a friss salĂĄta tökĂ©letesen kiegĂ©szĂ­tenek. Tipp: TĂĄlalĂĄs elƑtt locsold meg egy kevĂ©s citromlĂ©vel, vagy kĂ­nĂĄlj mellĂ© joghurtos fokhagymĂĄs mĂĄrtogatĂłst. IdeĂĄlis vĂĄlasztĂĄs csalĂĄdi ebĂ©dekre, vendĂ©gvĂĄrĂł fogĂĄskĂ©nt vagy egyszerƱ, mĂ©gis kĂŒlönleges hĂ©tvĂ©gi vacsorĂĄnak.

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
1180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 g MarhahĂșs vagy bĂĄrĂĄnyhĂșs (darĂĄlt)
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 2 ek. Petrezselyem (apróra vágva)
⭕ 1 tk. Pirospaprika (Ă©des, Ƒrölt)
⭕ 1 tk. Só
⭕ 1 csipet Bors
⭕ 4 db Lapos kenyĂ©r (pl. lavash vagy pita)
⭕ 2 db Paradicsom
⭕ 1 db Kaliforniai paprika
⭕ 1 db Lila hagyma
⭕ 100 g Fejes saláta

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A darĂĄlt hĂșst egy tĂĄlba tesszĂŒk, hozzĂĄadjuk a finomra vĂĄgott vöröshagymĂĄt, zĂșzott fokhagymĂĄt, petrezselymet, Ă©des pirospaprikĂĄt, sĂłt Ă©s borsot. Alaposan összegyĂșrjuk. Tipp: HasznĂĄlj hideg hĂșst Ă©s kezet a gyĂșrĂĄshoz, Ă­gy jobban összeĂĄll a massza.

    A fƱszereket ízlés szerint variålhatod. A kömény és a menta is jól illik ehhez az ételhez.

    2

    A hĂșsmasszĂĄt letakarva hƱtƑben pihentetjĂŒk legalĂĄbb 30 percig, hogy az Ă­zek összeĂ©rjenek Ă©s jobban formĂĄlhatĂł legyen.

    Ha nincs idƑd, a pihentetĂ©st kihagyhatod, de a vĂ©geredmĂ©ny Ă­zletesebb lesz, ha hagyod ĂĄllni.

    3

    A pihentetett masszĂĄbĂłl hosszĂșkĂĄs, lapĂ­tott rudakat formĂĄlunk, Ă©s nyĂĄrsra hĂșzzuk. Tipp: Nedves kĂ©zzel könnyebb formĂĄzni, Ă©s nem tapad annyira.

    A nyĂĄrsakat elƑzetesen ĂĄztasd be vĂ­zbe, hogy ne Ă©gjenek meg a grillen.

    4

    ForrĂł grillen vagy grillserpenyƑben közepes lĂĄngon 8–10 perc alatt megsĂŒtjĂŒk, oldalankĂ©nt 3–4 percig. A hĂșs legyen kĂ­vĂŒl enyhĂ©n pirult, belĂŒl szaftos.

    A hĂșst ne sĂŒsd tĂșl, mert akkor kiszĂĄrad. HasznĂĄlj hĂșshƑmĂ©rƑt, a 70°C belsƑ hƑmĂ©rsĂ©klet ideĂĄlis.

    5

    A paradicsomot, paprikĂĄt Ă©s hagymĂĄt nagyobb darabokra vĂĄgva röviden meggrillezzĂŒk, mĂ­g enyhĂ©n megpuhulnak Ă©s enyhe kĂ©rget kapnak.

    A zöldsĂ©geket olĂ­vaolajjal kend meg sĂŒtĂ©s elƑtt, hogy ne szĂĄradjanak ki.

    6

    TĂĄlalĂĄs: a lapos kenyeret melegĂ­tsĂŒk meg, helyezzĂŒk rĂĄ a sĂŒlt kebabot, mellĂ© kerĂŒljenek a grillezett zöldsĂ©gek Ă©s friss salĂĄta. TĂĄlalhatjuk joghurtos mĂĄrtogatĂłval is.

    A joghurtos mĂĄrtogatĂłhoz hasznĂĄlj görög joghurtot, zĂșzott fokhagymĂĄt, aprĂ­tott uborkĂĄt Ă©s mentĂĄt.