Vajas pogácsa tálalva

Vajas pogácsa

A vajas pogácsa az egyik legkedveltebb magyar sós sütemény, amely generációk óta népszerű. Az omlós, vajas tészta könnyedsége és finom íze miatt tökéletes választás egy családi összejövetelre vagy vendégváró falatként. A réteges szerkezet és a kívül ropogós, belül puha állag teszi igazán különlegessé ezt a hagyományos pogácsát. Gyorsan elkészíthető és garantáltan nagy sikert arat minden alkalommal.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Finomliszt
250 g Vaj
150 g Tejföl
1 db Tojás
25 g Élesztő
100 ml Langyos tej
1 tk.
1 tk. Cukor
1 db Tojás a kenéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej legyen langyos, nem forró, mert a forró tej tönkreteszi az élesztőt.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.

    A vajat hidegen morzsold el a liszttel, így a pogácsa tésztája omlósabb lesz.

    3

    Add hozzá a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.

    A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés lisztet vagy tejfölt, hogy a megfelelő állagot elérd.

    4

    Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.

    A hajtogatásokat ismételd meg 2-3 alkalommal, közben pihentesd a tésztát 15-20 percig a hűtőben, hogy a vaj ne olvadjon meg, és a pogácsa levelesebb legyen.

    5

    Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.

    A pihentetés alatt a tészta megkel, és könnyebb lesz vele dolgozni.

    6

    Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.

    A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tésztához.

    7

    Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.

    A tojáshoz adhatsz egy csipet sót vagy egy kevés tejet, hogy szebb színe legyen a pogácsának.

    8

    Előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy a pogácsa ne égjen meg.

    9

    Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, puha és omlós állaggal.

    A pogácsa frissen az igazi, de ha marad, légmentesen zárd le, hogy ne száradjon ki.