Krémes vanília fagylalt tálalva

Vanília fagylalt

A vanília fagylalt az egyik legnépszerűbb és legegyszerűbb desszert, amely generációk óta örömet szerez az édesszájúaknak. A házi változat sokkal gazdagabb ízű és krémesebb állagú, mint a bolti változat, hiszen valódi vaníliával és friss hozzávalókkal készül. Tökéletes önmagában, gyümölcsökkel vagy akár sütemények mellé tálalva is!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 ml Tej
250 ml Tejszín
4 db Tojássárgája
120 g Kristálycukor
1 db Vaníliarúd

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Vágd ketté a vaníliarudat, és kapard ki a belsejét. A vaníliamagokat és a rudat tedd egy lábasba a tejjel és a tejszínnel, majd közepes lángon melegítsd fel, amíg gőzölögni nem kezd.

    A vaníliarudat ne dobd ki! Mosd el, szárítsd meg és tedd a cukortartóba, hogy a cukor is átvegye a vanília aromáját.

    2

    Egy tálban keverd össze a tojássárgájákat és a cukrot, amíg világos és habos nem lesz.

    A legjobb eredmény érdekében használj friss, szobahőmérsékletű tojássárgáját. A habveréshez használhatsz elektromos habverőt is.

    3

    Lassan öntsd hozzá a meleg tejes keveréket a tojásos cukorhoz, folyamatos keverés mellett, hogy ne csapódjon ki a tojás.

    Ez a lépés kritikus! Nagyon lassan, vékony sugárban öntsd a forró tejet a tojásos keverékhez, miközben folyamatosan kevered. Ha a tojás kicsapódik, a fagylalt textúrája nem lesz tökéletes.

    4

    Öntsd vissza az egészet a lábasba, és alacsony hőfokon főzd addig, amíg a krém besűrűsödik (kb. 5-7 perc). Fontos, hogy ne forrald fel!

    A krém akkor jó, ha bevonja a kanál hátulját, és ha az ujjaddal végighúzol rajta, a vonal nem folyik össze. Használj hőmérőt, a krém hőmérséklete ne lépje túl a 82-85°C-ot.

    5

    Szűrd át a keveréket egy finom szitán, hogy eltávolítsd a vaníliarúd darabjait és az esetleges csomókat, majd hagyd kihűlni szobahőmérsékleten.

    A szűrés biztosítja a selymes, sima textúrát.

    6

    Tedd a fagylaltalapot hűtőbe legalább 4 órára, vagy egy éjszakára, hogy jól lehűljön.

    A hűtés elengedhetetlen, hogy a fagylalt megfelelően megdermedjen a fagylaltgépben, és az ízek is jobban összeérjenek.

    7

    Öntsd a keveréket fagylaltgépbe, és keverd, amíg krémes állagú nem lesz (kb. 20-30 perc).

    Kövesd a fagylaltgéped használati utasítását. A fagyasztótálat előzőleg fagyaszd le a gyártó által javasolt ideig.

    8

    Ha nincs fagylaltgéped, öntsd a keveréket egy fagyasztóba helyezhető edénybe, és 30 percenként keverd át egy villával vagy habverővel, hogy ne keletkezzenek jégkristályok.

    Ez a módszer munkaigényesebb, de megakadályozza a jégkristályok kialakulását, így a fagylalt sima marad.

    9

    Ha a fagylalt megfelelő állagú, tálald frissen, vagy tedd egy légmentesen zárható dobozba és fagyaszd további 2-3 órán át a tökéletes állag eléréséhez.

    A légmentesen zárható doboz segít megőrizni a fagylalt minőségét és elkerülni a fagyasztószagok átvételét.