Vaníliapiskóta torta tálalva

Vaníliapiskóta torta

A vaníliapiskóta torta az egyik legegyszerűbb és legkedveltebb desszert, amely szinte minden ünnepi asztalra illik. Az eredete a 18. századra nyúlik vissza, amikor a könnyű és levegős piskóták először megjelentek Európában. Ez a recept a hagyományos változat modern, egyszerűsített változata, amely tökéletes alap lehet bármilyen torta elkészítéséhez. Ha szeretnéd, variálhatod csokoládéval, gyümölcsökkel vagy akár egyedi krémekkel, hogy igazán különleges legyen.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
200 g Liszt
150 g Cukor
4 db Tojás
100 g Vaj
100 ml Tej
10 g Sütőpor
5 ml Vanília kivonat
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy 22 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral.

    A sütő előmelegítése fontos, hogy a tészta egyenletesen süljön. A sütőpapír megakadályozza, hogy a torta leragadjon a formához, és könnyebb lesz kivenni.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sütőport és a sót. Ez lesz az alap keverék.

    A száraz hozzávalók összekeverése biztosítja, hogy a sütőpor egyenletesen oszlik el, így a torta szép magas lesz.

    3

    Egy másik tálban verd fel a tojásokat habosra. Add hozzá a tejet, az olvasztott vajat és a vanília kivonatot, majd alaposan keverd össze.

    A tojásokat érdemes legalább 5 percig habosra verni, hogy a tészta könnyű és levegős legyen. A vaj ne legyen túl forró, mert megfőzheti a tojásokat.

    4

    Lassan adagold a száraz hozzávalókat a nedves keverékhez, és keverd simára. Ügyelj arra, hogy ne keverd túl, mert a tészta könnyű és levegős kell, hogy maradjon.

    A túlkeverés gluténfejlődéshez vezethet, ami kemény, rágós tésztát eredményez. Csak addig keverd, amíg a száraz hozzávalók éppen el nem tűnnek.

    5

    Öntsd a tésztát az előkészített tortaformába, és süsd 25-30 percig, vagy amíg a közepébe szúrt tű tisztán ki nem jön.

    A sütési idő sütőfüggő, ezért érdemes 25 perc után ellenőrizni a tortát. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    6

    Hagyd a tortát a formában hűlni 10 percig, majd vedd ki és helyezd rácsra, hogy teljesen kihűljön.

    A formában hűlés megakadályozza, hogy a torta összeessen. A rácson hűlés biztosítja, hogy a torta alja is egyenletesen hűljön.

    7

    Tálalás előtt porcukorral szórd meg, vagy töltsd meg vaníliakrémmel és díszítsd friss gyümölcsökkel.

    A vaníliakrémhez használj jó minőségű vaníliát vagy vaníliapasztát a legjobb íz eléréséhez. A friss gyümölcsökkel való díszítés nem csak szép, de finom is!