Vaníliás-áfonyás felfújt tálalva

Vaníliás-áfonyás felfújt

A vaníliás-áfonyás felfújt egy igazán különleges desszert, amely a csokoládé gazdag ízét és a friss áfonya édes-savanykás ízét ötvözi. A felfújt francia eredetű, és azóta számos nemzet konyhájában elterjedt. Az áfonya és a csokoládé tökéletes harmóniát alkotnak, így egy igazán gazdag és ínycsiklandó desszertet hozva létre. Tökéletes választás ünnepi alkalmakra, például romantikus vacsorákra vagy gasztronómiai rendezvényekre.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
460 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 cs. Vaníliás cukor
100 g Csokoládé
4 db Tojás
80 g Cukor
50 g Liszt
200 ml Tej
30 g Vaj
100 g Friss áfonya

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Készítsd elő az összes hozzávalót. A csokoládét törd kisebb darabokra, a tojásokat válaszd szét, a tojásfehérjét egy tiszta tálba tedd.

    A gondos előkészítés megkönnyíti a munkát és minimalizálja a hibalehetőségeket.

    2

    A tojássárgáját keverd össze a cukorral, a vaníliás cukorral és az áfonyával.

    Ha fagyasztott áfonyát használsz, engedd ki és csöpögtesd le a felesleges nedvességet, mielőtt a masszához adnád.

    3

    A tejet öntsd egy lábasba, és közepes lángon melegítsd fel, hogy langyos legyen, majd öntsd a tojássárgájás keverékhez.

    A tej ne legyen túl forró, mert a tojássárgája kicsapódhat. A langyos hőmérséklet a megfelelő.

    4

    A csokoládét és a vajat tedd egy kis tálba, majd olvaszd fel vízfürdőn. Amikor a csokoládé felolvadt, öntsd a tojássárgájás keverékhez, és jól keverd el.

    A vízfürdőzés során ügyelj arra, hogy a tál alja ne érjen a vízbe, mert a csokoládé könnyen megéghet.

    5

    A tojásfehérjét verj fel kemény habbá, és óvatosan forgasd bele a csokoládés masszába.

    A tojásfehérje akkor lesz igazán kemény, ha egy csipet sót adsz hozzá verés közben. A habot óvatosan forgasd bele, hogy ne törjön össze.

    6

    A lisztet szitáld át, és fokozatosan add hozzá a csokoládés masszához. Keverd jól össze.

    A liszt átszitálása megakadályozza a csomók kialakulását. Ne keverd túl a masszát, csak addig, amíg a liszt el nem tűnik.

    7

    A felfújt formáját vajazd ki, majd öntsd bele a masszát.

    A formát alaposan vajazd ki, hogy a felfújt ne ragadjon le. Szórhatsz bele egy kevés lisztet vagy kakaóport is a vajazás után.

    8

    Előmelegített 180°C-os sütőben süsd 20-25 percig, amíg a felfújt szépen megemelkedik és aranybarnára sül.

    A sütőnek megfelelően előmelegítettnek kell lennie. Sütés közben ne nyisd ki a sütő ajtaját, mert a felfújt összeeshet.

    9

    Miután kész, hagyd egy kicsit hűlni, majd tálald melegen, és szórj egy kevés friss áfonyát a tetejére.

    A felfújt a legjobb melegen, közvetlenül a sütés után. Friss áfonyával díszítve igazán mutatós és finom.