Készítsd elő az összes hozzávalót. A csokoládét törd kisebb darabokra, a tojásokat válaszd szét, a tojásfehérjét egy tiszta tálba tedd.
A gondos előkészítés megkönnyíti a munkát és minimalizálja a hibalehetőségeket.
A tojássárgáját keverd össze a cukorral, a vaníliás cukorral és az áfonyával.
Ha fagyasztott áfonyát használsz, engedd ki és csöpögtesd le a felesleges nedvességet, mielőtt a masszához adnád.
A tejet öntsd egy lábasba, és közepes lángon melegítsd fel, hogy langyos legyen, majd öntsd a tojássárgájás keverékhez.
A tej ne legyen túl forró, mert a tojássárgája kicsapódhat. A langyos hőmérséklet a megfelelő.
A csokoládét és a vajat tedd egy kis tálba, majd olvaszd fel vízfürdőn. Amikor a csokoládé felolvadt, öntsd a tojássárgájás keverékhez, és jól keverd el.
A vízfürdőzés során ügyelj arra, hogy a tál alja ne érjen a vízbe, mert a csokoládé könnyen megéghet.
A tojásfehérjét verj fel kemény habbá, és óvatosan forgasd bele a csokoládés masszába.
A tojásfehérje akkor lesz igazán kemény, ha egy csipet sót adsz hozzá verés közben. A habot óvatosan forgasd bele, hogy ne törjön össze.
A lisztet szitáld át, és fokozatosan add hozzá a csokoládés masszához. Keverd jól össze.
A liszt átszitálása megakadályozza a csomók kialakulását. Ne keverd túl a masszát, csak addig, amíg a liszt el nem tűnik.
A felfújt formáját vajazd ki, majd öntsd bele a masszát.
A formát alaposan vajazd ki, hogy a felfújt ne ragadjon le. Szórhatsz bele egy kevés lisztet vagy kakaóport is a vajazás után.
Előmelegített 180°C-os sütőben süsd 20-25 percig, amíg a felfújt szépen megemelkedik és aranybarnára sül.
A sütőnek megfelelően előmelegítettnek kell lennie. Sütés közben ne nyisd ki a sütő ajtaját, mert a felfújt összeeshet.
Miután kész, hagyd egy kicsit hűlni, majd tálald melegen, és szórj egy kevés friss áfonyát a tetejére.
A felfújt a legjobb melegen, közvetlenül a sütés után. Friss áfonyával díszítve igazán mutatós és finom.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.