Vaníliás fánk tálalva

Vaníliás fánk

A vanília az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb ízesítő a világon, amely tökéletesen illik a klasszikus fánkokhoz. Ez a vaníliás fánk egy puha, könnyed textúrájú édesség, amelyet egy selymes, vaníliás cukormáz koronáz meg. A vanília kellemes aromája tökéletes harmóniát teremt a fánk édes tésztájával, így ez az édesség bármilyen alkalomra tökéletes választás lehet. Készítsd el ezt a finomságot otthon, és élvezd a frissen sült vaníliás fánkok mennyei ízét!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 12
500 g Liszt
50 g Cukor
5 g
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
50 g Vaj
2 db Tojás
500 ml Napraforgóolaj
5 ml Vaníliakivonat
50 g Porcukor
150 g Vaníliás cukormáz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej hőmérséklete legyen kb. 37°C. Ha túl forró, az elpusztítja az élesztőt.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat, a tojásokat és a vaníliakivonatot, majd kezd el összegyúrni a tésztát.

    A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek a legjobb eredmény érdekében.

    3

    Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.

    A tészta akkor jó, ha elválik a tál oldalától és nem ragad. Vigyázz, ne adj hozzá túl sok lisztet, mert a fánk száraz lesz.

    4

    Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.

    A meleg hely segít a tésztának gyorsabban megkelni. Például a sütőben, alacsony hőfokon.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.

    Ne nyújtsd túl vékonyra a tésztát, hogy a fánk puha maradjon.

    6

    Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.

    Ez a második kelesztés fontos a könnyű és puha textúrához.

    7

    Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.

    Az olaj hőmérsékletét ellenőrizd hőmérővel a legjobb eredmény érdekében.

    8

    Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.

    Ne süsd túl a fánkokat, mert szárazak lesznek.

    9

    A vaníliás cukormáz elkészítéséhez keverj össze porcukrot és vaníliakivonatot kevés tejjel, amíg sűrű, fényes mázat nem kapsz.

    Ha a máz túl sűrű, adj hozzá egy kevés tejet. Ha túl híg, adj hozzá egy kevés porcukrot.

    10

    Mártsd a fánkok tetejét a vaníliás mázba, majd hagyd megszilárdulni.

    A máz gyorsabban megszilárdul, ha a fánkokat rácsra helyezed.

    11

    Tálald a fánkokat frissen, hogy a vanília íze tökéletesen érvényesüljön.

    A friss fánk a legfinomabb, de légmentesen záródó dobozban 1-2 napig is eláll.