Langyosítsd meg a tejet, morzsold bele az élesztőt, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej hőmérséklete legyen kb. 37°C. Ha túl forró, az elpusztítja az élesztőt.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a maradék cukrot és a sót. Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat, a tojásokat és a vaníliakivonatot, majd kezd el összegyúrni a tésztát.
A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek a legjobb eredmény érdekében.
Gyúrd a tésztát alaposan 10 percig, amíg sima és rugalmas lesz. Ha szükséges, adj hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet a megfelelő állag érdekében.
A tészta akkor jó, ha elválik a tál oldalától és nem ragad. Vigyázz, ne adj hozzá túl sok lisztet, mert a fánk száraz lesz.
Takarj le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni körülbelül 1 órát, amíg a tészta a duplájára nő.
A meleg hely segít a tésztának gyorsabban megkelni. Például a sütőben, alacsony hőfokon.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, majd egy pohár vagy fánkformázó segítségével szaggass ki köröket.
Ne nyújtsd túl vékonyra a tésztát, hogy a fánk puha maradjon.
Hagyd a fánkokat további 30 percig kelni, hogy még könnyedebbek legyenek sütés közben.
Ez a második kelesztés fontos a könnyű és puha textúrához.
Egy mély serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat 170-180°C-ra. Süss egyszerre csak néhány fánkot, hogy az olaj hőmérséklete stabil maradjon.
Az olaj hőmérsékletét ellenőrizd hőmérővel a legjobb eredmény érdekében.
Süsd a fánkokat oldalanként 2-3 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. Szedd ki őket papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
Ne süsd túl a fánkokat, mert szárazak lesznek.
A vaníliás cukormáz elkészítéséhez keverj össze porcukrot és vaníliakivonatot kevés tejjel, amíg sűrű, fényes mázat nem kapsz.
Ha a máz túl sűrű, adj hozzá egy kevés tejet. Ha túl híg, adj hozzá egy kevés porcukrot.
Mártsd a fánkok tetejét a vaníliás mázba, majd hagyd megszilárdulni.
A máz gyorsabban megszilárdul, ha a fánkokat rácsra helyezed.
Tálald a fánkokat frissen, hogy a vanília íze tökéletesen érvényesüljön.
A friss fánk a legfinomabb, de légmentesen záródó dobozban 1-2 napig is eláll.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.