Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, szárított élesztőt, cukrot, vaníliás cukrot és sót – ez lesz a tészta alapja.
A szárított élesztőt közvetlenül a liszthez keverheted, nem szükséges külön felfuttatni, ha friss élesztőt használsz, azt viszont igen.
Add hozzá a joghurtot, langyos vizet, olívaolajat és a vanília kivonatot, majd gyúrd sima, rugalmas tésztává – kb. 10 percig kézzel.
A joghurt legyen szobahőmérsékletű, hogy könnyebben elkeveredjen a többi hozzávalóval.
Fedd le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán át, míg a duplájára nő.
A kelesztéshez ideális hőmérséklet 25-30°C. Ha nincs meleg hely, a sütőt is használhatod alacsony hőfokon.
Oszd a megkelt tésztát 6 egyenlő részre, formálj belőlük gombócokat, majd nyújtsd őket ovális alakúra lisztezett felületen.
A gombócokat takard le, amíg a többit nyújtod, hogy ne száradjanak ki.
A kinyújtott tészták közepét enyhén szórd meg vaníliás cukorral, majd hajtsd félbe, és lapítsd le kissé – így a vanília íze a belsejébe kerül.
A vaníliás cukrot ne vidd túl közel a szélekhez, hogy a tészta jól össze tudjon tapadni.
Egy tapadásmentes serpenyőt forrósíts fel közepes lángon, majd süsd a naanokat oldalanként 1-2 percig, míg aranybarna foltok jelennek meg rajtuk.
Ha nincs tapadásmentes serpenyőd, használj egy kevés olajat a sütéshez.
A megsült naanokat még forrón kend meg olvasztott vajjal – ez kiemeli az édes, vaníliás ízt.
A vajhoz adhatsz egy csipetnyi sót, hogy még jobban kiemelje az ízeket.
Tálald melegen, akár önmagában, akár egy kanál natúr joghurttal vagy gyümölcsszósszal kísérve.
A naanokat tárolhatod légmentesen záródó edényben, de a legjobb frissen fogyasztva.
Tipp: Ha még intenzívebb vanília ízt szeretnél, használj valódi vaníliarúd kikapart magját is a kivonat mellett.
Ez a tipp már benne van a leírásban, így nem szükséges külön.
A naan akkor tökéletes, ha kívül enyhén ropog, belül viszont puha és enyhén nyúlós – ne süsd túl sokáig!
Ha túl sokáig sütöd, a naan kiszárad és kemény lesz. Figyeld a színét és az állagát.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.