Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.
A víz hőmérséklete kulcsfontosságú az élesztő aktiválásához. Legyen langyos, de ne forró, mert a forró víz elpusztítja az élesztőt.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.
A kelesztéshez ideális a huzatmentes, meleg hely. A sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokra (kb. 50°C), és ott kelesztheted a tésztát.
A vargánya gombát szeleteld fel, majd egy serpenyőben kevés olívaolajon pirítsd meg. Add hozzá az aprított fokhagymát, sózd, borsozd, és szórd meg petrezselyemmel.
A gombát ne tedd egyszerre a serpenyőbe, mert akkor nem pirul, hanem párolódik. Inkább több részletben pirítsd, hogy szép színt kapjon.
A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.
Lisztezd be a munkafelületet, hogy a tészta ne ragadjon le nyújtás közben.
A tészta egyik felére kanalazz a tejfölből, majd oszd el rajta a pirított vargányát és szórd meg reszelt mozzarellával és parmezánnal.
Ne rakd túl a tölteléket, mert akkor nehéz lesz lezárni a calzonét, és kifolyhat a töltelék.
Hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.
A széleket villával is lenyomkodhatod, így biztosabb a zárás.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.
A tojás helyett használhatsz tejet vagy olvasztott vajat is a calzonek lekenéséhez.
Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
A sütési idő függ a sütőtől, figyelj oda, hogy ne égjen meg a calzone.
Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.
A pihentetés segít, hogy a töltelék kicsit megszilárduljon.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.