Ír malátás kenyér tálalva

Veda Bread - Ír malátás kenyér

A Veda Bread egy hagyományos ír malátás kenyér, amelyet először az 1900-as évek elején készítettek Írországban. Ez a sűrű, enyhén édes és gazdag aromájú kenyér a malátakivonatnak köszönheti jellegzetes ízét. Az írek gyakran vajjal megkenve vagy sajttal és lekvárral fogyasztják. Ez a kenyér tökéletes választás azok számára, akik szeretik a mélyebb, karamellizált ízeket és a tápláló, laktató péksüteményeket. Ha szeretnéd felfedezni az ír konyha egyik rejtett kincsét, ezt a receptet mindenképp érdemes kipróbálnod!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 50 perc
Teljes 1 óra 5 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
300 g Búzaliszt
100 g Rozsliszt
5 g Szódabikarbóna
5 g
50 g Barna cukor
80 ml Folyékony malátakivonat
250 ml Író

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Vajazz ki egy hosszúkás kenyérformát, vagy béleld ki sütőpapírral.

    A sütőpapír használata megkönnyíti a kenyér formából való kivételét.

    2

    Egy nagy keverőtálban keverd össze a búzalisztet, a rozslisztet, a szódabikarbónát, a sót és a barna cukrot.

    A szódabikarbóna frissességét ellenőrizd, hogy a kenyér megfelelően megkeljen. Egy kevés ecettel tesztelheted, ha pezseg, akkor jó.

    3

    Egy másik tálban keverd össze az írót és a folyékony malátakivonatot, majd fokozatosan add hozzá a száraz hozzávalókhoz.

    Ha nincs íród, használhatsz tejbe kevert citromlevet vagy ecetet (1 evőkanál citromlé/ecet 250 ml tejhez).

    4

    Egy fakanállal keverd össze a masszát, amíg egynemű tésztát nem kapsz. Ne keverd túl, mert a kenyér keményebb lehet.

    Fontos, hogy ne keverd túl a tésztát, mert a túlzott keverés hatására a glutén túlfejlődik, és a kenyér rágós lesz.

    5

    Öntsd a tésztát az előkészített kenyérformába, és simítsd el a tetejét.

    A kenyérformát érdemes sütőpapírral kibélelni, így könnyebben kifordítható lesz a kész kenyér.

    6

    Helyezd a sütőbe, és süsd 45-50 percig, amíg a kenyér megemelkedik és szép barna színt kap.

    A kenyér akkor van készen, ha a beleszúrt fogpiszkáló tisztán jön ki, vagy ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad.

    7

    Vedd ki a sütőből, és hagyd hűlni a formában 10 percig, majd borítsd ki egy rácsra, és hagyd teljesen kihűlni.

    A rácson való hűtés biztosítja, hogy a kenyér alja is szellőzzön, és ne ázzon el.

    8

    Szeleteld és tálald vajjal vagy sajttal egy kiadós reggelihez vagy uzsonnához.

    A kenyeret érdemes teljesen kihűlni hagyni szeletelés előtt, hogy ne morzsálódjon.