Vegán chilis burger friss zöldségekkel

Vegán Chilis Burger

A vegán chilis burger tökéletes választás azok számára, akik szeretik az intenzív, fűszeres ízeket. A fekete bab alapú pogácsa gazdag fehérjében és rostban, míg a friss chili paprika és füstölt paprika pikáns karaktert ad az ételnek. Ez a recept ideális választás, ha egy izgalmas, fűszeres vegán burgert szeretnél készíteni, amely garantáltan feldobja az étkezést.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
460 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Fekete bab (konzerv, lecsöpögtetve)
50 g Zabpehely
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 db Piros chili paprika (apróra vágva)
1 tk. Füstölt paprika
0.5 tk. Őrölt kömény
1 tk.
0.5 tk. Bors
2 ek. Olívaolaj
50 g Zsemlemorzsa
4 db Vegán sajt szeletek
4 db Hamburger zsemle
4 levél Saláta
1 db Paradicsom
4 tk. Vegán majonéz
2 tk. Ketchup
2 tk. Mustár

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A fekete babot szűrd le és öblítsd át hideg vízzel, majd villával vagy botmixerrel pépesítsd egy nagy tálban.

    A babot ne pépesítsd teljesen simára, hagyj benne néhány darabot a jobb textúra érdekében.

    2

    A vöröshagymát, fokhagymát és a chilit aprítsd finomra, majd egy evőkanál olívaolajon pirítsd meg egy serpenyőben 3-4 perc alatt.

    A chili mennyiségét ízlés szerint szabályozhatod. A magokat eltávolítva enyhébb, a magokkal együtt erősebb lesz.

    3

    A pirított hagymás keveréket add a pépesített babhoz. Szórd bele a zabpelyhet, zsemlemorzsát, füstölt paprikát, őrölt köményt, sót és borsot.

    A füstölt paprika helyett használhatsz chilit is, ha még pikánsabb ízt szeretnél.

    4

    Alaposan keverd össze az alapanyagokat, majd formázz belőlük 4 egyforma méretű pogácsát. Ha túl lágy a massza, adhatsz hozzá még egy kis zsemlemorzsát.

    A masszát érdemes alaposan összekeverni és jól összegyúrni, hogy a pogácsák ne essenek szét sütés közben.

    5

    Helyezd a pogácsákat egy tálcára, és hagyd állni a hűtőben 30 percig, hogy szilárdabbá váljanak.

    A hűtés segít a pogácsáknak formában maradni sütés közben. Ha nincs időd, legalább 15 percig hűtsd.

    6

    Egy serpenyőben hevíts fel egy evőkanál olívaolajat, majd süsd a babpogácsákat közepes lángon oldalanként kb. 4-5 percig.

    Ne süsd túl magas lángon, mert a pogácsák kívül megéghetnek, belül pedig nyersek maradhatnak.

    7

    Az utolsó percben helyezz egy szelet vegán sajtot mindegyik pogácsára, és fedd le a serpenyőt, hogy a sajt kissé megolvadjon.

    Ha nincs vegán sajtod, elhagyhatod, vagy helyettesítheted egy kanál vegán krémsajttal.

    8

    A hamburgerzsemléket vágd félbe, és pirítsd meg őket száraz serpenyőben vagy sütőben, hogy kissé ropogósak legyenek.

    A zsemlét vajon is megpiríthatod, ha gazdagabb ízt szeretnél.

    9

    Kend meg a zsemle alsó részét vegán majonézzel, majd helyezz rá egy salátalevelet és a sajtolvasztott chilis babpogácsát.

    A majonéz helyett használhatsz vegán aiolit vagy más kedvenc szószt.

    10

    Tedd rá a paradicsomszeletet, majd kanalazz rá egy kevés ketchupot és mustárt.

    Használj érett, de nem túl puha paradicsomot, hogy ne áztassa el a zsemlét.

    11

    Helyezd rá a zsemle tetejét, és tálald friss salátával vagy sült burgonyával.

    A burgert kínálhatod édesburgonya hasábokkal is a változatosság kedvéért.