A fekete babot szűrd le és öblítsd át hideg vízzel, majd villával vagy botmixerrel pépesítsd egy nagy tálban.
A babot ne pépesítsd teljesen simára, hagyj benne néhány darabot a jobb textúra érdekében.
A vöröshagymát, fokhagymát és a chilit aprítsd finomra, majd egy evőkanál olívaolajon pirítsd meg egy serpenyőben 3-4 perc alatt.
A chili mennyiségét ízlés szerint szabályozhatod. A magokat eltávolítva enyhébb, a magokkal együtt erősebb lesz.
A pirított hagymás keveréket add a pépesített babhoz. Szórd bele a zabpelyhet, zsemlemorzsát, füstölt paprikát, őrölt köményt, sót és borsot.
A füstölt paprika helyett használhatsz chilit is, ha még pikánsabb ízt szeretnél.
Alaposan keverd össze az alapanyagokat, majd formázz belőlük 4 egyforma méretű pogácsát. Ha túl lágy a massza, adhatsz hozzá még egy kis zsemlemorzsát.
A masszát érdemes alaposan összekeverni és jól összegyúrni, hogy a pogácsák ne essenek szét sütés közben.
Helyezd a pogácsákat egy tálcára, és hagyd állni a hűtőben 30 percig, hogy szilárdabbá váljanak.
A hűtés segít a pogácsáknak formában maradni sütés közben. Ha nincs időd, legalább 15 percig hűtsd.
Egy serpenyőben hevíts fel egy evőkanál olívaolajat, majd süsd a babpogácsákat közepes lángon oldalanként kb. 4-5 percig.
Ne süsd túl magas lángon, mert a pogácsák kívül megéghetnek, belül pedig nyersek maradhatnak.
Az utolsó percben helyezz egy szelet vegán sajtot mindegyik pogácsára, és fedd le a serpenyőt, hogy a sajt kissé megolvadjon.
Ha nincs vegán sajtod, elhagyhatod, vagy helyettesítheted egy kanál vegán krémsajttal.
A hamburgerzsemléket vágd félbe, és pirítsd meg őket száraz serpenyőben vagy sütőben, hogy kissé ropogósak legyenek.
A zsemlét vajon is megpiríthatod, ha gazdagabb ízt szeretnél.
Kend meg a zsemle alsó részét vegán majonézzel, majd helyezz rá egy salátalevelet és a sajtolvasztott chilis babpogácsát.
A majonéz helyett használhatsz vegán aiolit vagy más kedvenc szószt.
Tedd rá a paradicsomszeletet, majd kanalazz rá egy kevés ketchupot és mustárt.
Használj érett, de nem túl puha paradicsomot, hogy ne áztassa el a zsemlét.
Helyezd rá a zsemle tetejét, és tálald friss salátával vagy sült burgonyával.
A burgert kínálhatod édesburgonya hasábokkal is a változatosság kedvéért.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.