Egy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
A száraz hozzávalók alapos összekeverése biztosítja, hogy a sütőpor és a szódabikarbóna egyenletesen oszlik el a tésztában.
Egy másik tálban keverd össze a növényi tejet és az almaecetet, majd hagyd állni 5 percig, hogy kissé megsavanyodjon, ez helyettesíti a tojást.
Az almaecet helyett használhatsz citromlevet is.
Olvaszd meg a kókuszolajat, és add hozzá a növényi tejes keverékhez, majd keverd bele a vaníliakivonatot is.
A kókuszolaj helyett használhatsz más növényi olajat is, de a kókuszolaj különleges ízt ad a fánknak.
Fokozatosan add hozzá a száraz hozzávalókat a nedves keverékhez, és keverd simára a tésztát.
Ne keverd túl a tésztát, mert kemények lesznek a fánkok.
Takard le a tésztát, és hagyd pihenni 30 percig, hogy az állaga megfelelő legyen a formázáshoz.
A pihentetés segít, hogy a tészta könnyebben kezelhető legyen.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1,5 cm vastagra, majd egy nagyobb pohárral vagy fánk kiszúróval vágj belőle köröket.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert a fánkok nem lesznek elég puhák.
Egy mély edényben hevítsd fel az olajat 180°C-ra. Ellenőrizd az olaj hőmérsékletét egy kis darab tésztával – ha azonnal feljön a tetejére és gyengéden sül, az olaj készen áll.
Az olaj hőmérséklete nagyon fontos. Ha túl alacsony, a fánkok megszívják magukat olajjal, ha túl magas, kívül megégnek, belül nyersek maradnak.
Süsd a fánkokat 2-3 percig mindkét oldalukon, amíg aranybarnára sülnek.
Ne tegyél túl sok fánkot egyszerre az olajba, mert lehűti az olajat.
A megsült fánkokat szedd ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd hagyd kissé hűlni.
A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, de ne hagyd a fánkokat túl sokáig rajta, mert átázhatnak.
Olvaszd meg az étcsokoládét, majd mártsd bele a fánkok tetejét a csokoládéba.
A csokoládét vízgőz felett olvaszd, hogy ne égjen le. Adhatsz hozzá egy kevés növényi olajat, hogy fényesebb legyen.
Hagyd megszáradni a csokoládét, majd szórd meg porcukorral vagy tálald frissen.
A csokoládé száradását felgyorsíthatod, ha a fánkokat rövid időre hűtőbe teszed.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.