Vegan Doughnut tálalva csokoládés bevonattal

Vegan Doughnut

A Vegan Doughnut az egyik legnépszerűbb alternatív édesség azok számára, akik növényi alapú étrendet követnek. A klasszikus fánkok receptjét újragondolva, tej és tojás nélkül is elkészíthető egy ízletes és puha változat. Az Egyesült Államok és Európa számos pékségében már kínálnak vegán változatokat, amelyek semmivel sem maradnak el az eredeti ízélménytől. A növényi tej és a kókuszolaj kombinációja tökéletes állagot biztosít, míg a csokoládémáz gazdagabbá és még finomabbá teszi ezt az egyszerű, de nagyszerű desszertet. Ha szereted a vegán édességeket, ezt a receptet mindenképp érdemes kipróbálnod!

Előkészület 40 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 50 perc
3000 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
100 g Kristálycukor
1 tk. Sütőpor
0.5 tk. Szódabikarbóna
1 csipet
250 ml Növényi tej
1 ek. Almaecet
50 g Kókuszolaj
1 tk. Vaníliakivonat
120 g Porcukor
100 g Étcsokoládé (vegán)
500 ml Olaj a sütéshez

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.

    A száraz hozzávalók alapos összekeverése biztosítja, hogy a sütőpor és a szódabikarbóna egyenletesen oszlik el a tésztában.

    2

    Egy másik tálban keverd össze a növényi tejet és az almaecetet, majd hagyd állni 5 percig, hogy kissé megsavanyodjon, ez helyettesíti a tojást.

    Az almaecet helyett használhatsz citromlevet is.

    3

    Olvaszd meg a kókuszolajat, és add hozzá a növényi tejes keverékhez, majd keverd bele a vaníliakivonatot is.

    A kókuszolaj helyett használhatsz más növényi olajat is, de a kókuszolaj különleges ízt ad a fánknak.

    4

    Fokozatosan add hozzá a száraz hozzávalókat a nedves keverékhez, és keverd simára a tésztát.

    Ne keverd túl a tésztát, mert kemények lesznek a fánkok.

    5

    Takard le a tésztát, és hagyd pihenni 30 percig, hogy az állaga megfelelő legyen a formázáshoz.

    A pihentetés segít, hogy a tészta könnyebben kezelhető legyen.

    6

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1,5 cm vastagra, majd egy nagyobb pohárral vagy fánk kiszúróval vágj belőle köröket.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert a fánkok nem lesznek elég puhák.

    7

    Egy mély edényben hevítsd fel az olajat 180°C-ra. Ellenőrizd az olaj hőmérsékletét egy kis darab tésztával – ha azonnal feljön a tetejére és gyengéden sül, az olaj készen áll.

    Az olaj hőmérséklete nagyon fontos. Ha túl alacsony, a fánkok megszívják magukat olajjal, ha túl magas, kívül megégnek, belül nyersek maradnak.

    8

    Süsd a fánkokat 2-3 percig mindkét oldalukon, amíg aranybarnára sülnek.

    Ne tegyél túl sok fánkot egyszerre az olajba, mert lehűti az olajat.

    9

    A megsült fánkokat szedd ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd hagyd kissé hűlni.

    A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat, de ne hagyd a fánkokat túl sokáig rajta, mert átázhatnak.

    10

    Olvaszd meg az étcsokoládét, majd mártsd bele a fánkok tetejét a csokoládéba.

    A csokoládét vízgőz felett olvaszd, hogy ne égjen le. Adhatsz hozzá egy kevés növényi olajat, hogy fényesebb legyen.

    11

    Hagyd megszáradni a csokoládét, majd szórd meg porcukorral vagy tálald frissen.

    A csokoládé száradását felgyorsíthatod, ha a fánkokat rövid időre hűtőbe teszed.