A szikkadt kifliket vágd fel karikákra, és tedd egy nagy tálba.
A szikkadt kifli a legjobb a mákos gubához, mert jobban szívja magába a tejet. Ha nincs szikkadt kiflid, a friss kiflit is használhatod, de előtte szárítsd meg egy kicsit a sütőben.
Melegítsd fel a növényi tejet egy lábasban, majd add hozzá a vaníliakivonatot, a nádcukrot és a reszelt citromhéjat. Keverd össze, amíg a cukor teljesen feloldódik.
A növényi tej bármilyen típusú lehet, például mandula-, szója- vagy zabtej. A citromhéj helyett használhatsz narancshéjat is.
Öntsd a meleg növényi tejet a kiflikarikákra, és hagyd, hogy jól megszívják magukat. Keverd át óvatosan, hogy ne törjenek össze.
Fontos, hogy a tej meleg legyen, mert így jobban szívódik fel a kiflikbe. Hagyd a kifliket ázni legalább 15-20 percig.
Egy másik tálban keverd össze a darált mákot a maradék nádcukorral. Ha szereted, a mazsolát is hozzáadhatod.
A mákot érdemes frissen darálni, mert akkor intenzívebb az íze. A mazsolát előtte áztasd be rumba vagy vízbe, hogy puhább legyen.
Kend ki egy sütőtálat növényi margarinnal, majd rétegezd bele a kifliket és a mákos keveréket, váltakozva.
A rétegezésnél ügyelj, hogy a legfelső réteg mákos legyen, mert az fog szépen megpirulni.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és süsd a mákos gubát 25-30 percig, amíg aranybarnára pirul a teteje.
A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj rá, hogy ne égjen meg a teteje. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Hagyd kicsit hűlni, majd tálald porcukorral megszórva vagy növényi vaníliaszósszal.
A mákos guba melegen és hidegen is finom. A növényi vaníliaszószt elkészítheted házilag is, vagy vásárolhatsz készen.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.