Egy nagy keverőtálban keverd össze a lisztet, a cukrot és a sót. A száraz hozzávalók homogén eloszlása fontos, hogy az ízek egyenletesek legyenek a tésztában.
A lisztet érdemes átszitálni, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.
Add hozzá a száraz élesztőt a langyos vízhez, keverd el, majd hagyd 5 percig állni, hogy aktiválódjon. Ha az élesztő habosodik, az azt jelzi, hogy működik.
A víz hőmérséklete legyen körülbelül 30-35°C. A túl forró víz elpusztítja az élesztőt.
Öntsd az élesztős keveréket és az olívaolajat a lisztes tálba, majd kezdd el összekeverni fakanállal, végül kézzel gyúrd sima, rugalmas tésztává. Ez kb. 8-10 percet vesz igénybe. Tipp: ha túl ragadós a tészta, adj hozzá egy kevés lisztet.
A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától és rugalmas tapintású lesz. Ha géppel gyúrod, figyelj, hogy ne melegedjen túl a tészta.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő. A kelés során a tészta levegősebbé válik.
A keléshez ideális hely a sütő, amit előmelegítettél 50°C-ra, majd kikapcsoltad. Fontos, hogy ne legyen túl meleg, mert az árt az élesztőnek.
Amíg a tészta kel, forralj fel 1 liter vizet egy nagy lábasban, és keverd bele a szódabikarbónát. Ez adja meg a perec karakteres külső kérgét.
A szódabikarbóna mennyiségétől függ a perec színe és íze. Kevesebb szódabikarbónával világosabb és enyhébb ízű lesz.
Miután megkelt a tészta, oszd 8 egyenlő részre. Minden részből formálj hosszú rudat, majd tekerd meg perec formájúra. Ha nem sikerül elsőre, ne aggódj – gyakorlat teszi a mestert!
A tésztarudak legyenek egyenletes vastagságúak, hogy a perecek egyenletesen süljenek meg.
Óvatosan tedd a pereceket egyenként a forró szódás vízbe, 30 másodpercig főzd őket, majd szedd ki és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire. Ez a lépés segít ropogós héjat kialakítani sütés közben.
Ne tegyél túl sok perecet egyszerre a vízbe, mert lehűti a vizet és nem lesz egyenletes a főzés.
Szórd meg a perecek tetejét durva szemű sóval. Ha szeretnéd, variálhatod mákkal vagy szezámmaggal is.
A sót sütés előtt szórd rá, mert sütés után nem fog megtapadni.
Előmelegített sütőben süsd a pereceket 220°C-on 12-15 percig, vagy amíg szép aranybarna színük nem lesz. Figyeld őket, mert gyorsan megsülnek!
A sütési idő függ a sütőtől. Ha a perecek túl gyorsan barnulnak, csökkentsd a hőmérsékletet.
Hagyd kihűlni a pereceket egy rácson néhány percig, majd tálalhatod őket frissen, akár mustárral vagy vegán sajtszósszal is!
A rács használata azért fontos, hogy a perecek alja ne ázzon meg a saját gőzükben.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.