A pisztáciát száraz serpenyőben pirítsd meg közepes lángon, amíg enyhén aranybarna nem lesz. Ezután hagyd kihűlni, majd daráld finomra vagy turmixold krémes állagúra egy kevés mandulatejjel.
Ügyelj rá, hogy a pisztácia ne égjen meg, mert keserű lesz! Folyamatosan kevergesd pirítás közben. A mandulatej mennyiségét úgy állítsd be, hogy sűrű, de kenhető krémet kapj.
Egy kis tálban keverd össze a keményítőt és a vizet, amíg sima elegyet kapsz. Ezt később használjuk a fagylalt sűrítésére.
Fontos, hogy a keményítő teljesen feloldódjon a vízben, különben csomós lesz a fagylalt.
Egy közepes lábosba öntsd a kókusztejet és a mandulatejet, majd add hozzá a juharszirupot és a vaníliakivonatot. Közepes lángon melegítsd fel, de ne forrald fel.
A kókusztej zsírtartalma befolyásolja a fagylalt krémességét. Minél magasabb a zsírtartalom, annál krémesebb lesz a végeredmény.
Add hozzá az előzőleg elkészített pisztáciakrémet a keverékhez, és keverd simára, hogy a pisztáciás íz egyenletesen eloszoljon.
Ha a pisztáciakrém túl sűrű, adj hozzá még egy kevés mandulatejet, hogy könnyebben elkeverhető legyen.
Öntsd hozzá a keményítős keveréket, és alacsony hőfokon főzd tovább, amíg a fagylaltalap kissé besűrűsödik (kb. 5-7 perc). Ne forrald fel!
Folyamatosan keverd, hogy ne égjen le az alja, és ne csomósodjon be a keményítő. Akkor jó, ha a kanál hátulján megtartja a bevonatot.
Vedd le a tűzről, majd hagyd szobahőmérsékleten kihűlni. Ezután tedd hűtőbe legalább 4 órára, hogy megfelelően lehűljön és az ízek összeérjenek.
A gyorsabb hűtés érdekében a lábost hideg vizes fürdőbe is állíthatod, időnként megkeverve. A hűtőben való pihentetés elengedhetetlen a megfelelő állaghoz és ízekhez.
Ha van fagylaltgéped, öntsd bele a lehűlt keveréket, és a gép utasításai szerint készítsd el. Ha nincs, tedd a keveréket egy lapos edénybe a fagyasztóba, és félóránként keverd át egy villával, hogy elkerüld a kristályosodást.
A fagylaltgép használata sokkal krémesebb végeredményt biztosít. Ha kézzel készíted, a gyakori keverés kulcsfontosságú a jégkristályok kialakulásának megakadályozására.
Tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten állni, hogy könnyebben kanalazható legyen. Díszítheted aprított pisztáciával vagy egy kevés extra juharsziruppal.
Ha a fagylalt túl kemény, vágd kisebb darabokra, és turmixold össze egy kevés mandulatejjel, hogy krémesebb legyen.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.