Krémes vegán pisztácia fagylalt tálalva

Vegán pisztácia fagylalt

A vegán pisztácia fagylalt azok számára készült, akik imádják a pisztácia jellegzetes, enyhén édeskés, diós ízét, de tejmentes alternatívát keresnek. A pirított pisztácia gazdag aromája tökéletesen harmonizál a kókusztej selymességével, míg a juharszirup természetes édességet kölcsönöz a desszertnek. A házi készítésű fagylalt előnye, hogy mesterséges adalékanyagoktól mentes, és a természetes alapanyagokból készült pisztáciakrém megőrzi gazdag aromáját. Ha szereted a lágy, gazdag és selymes pisztáciás fagylaltot, ezt a receptet mindenképp próbáld ki!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
710 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 ml Kókusztej
200 ml Mandulatej
100 g Pisztácia
80 ml Juharszirup
1 tk. Vaníliakivonat
10 g Keményítő
30 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A pisztáciát száraz serpenyőben pirítsd meg közepes lángon, amíg enyhén aranybarna nem lesz. Ezután hagyd kihűlni, majd daráld finomra vagy turmixold krémes állagúra egy kevés mandulatejjel.

    Ügyelj rá, hogy a pisztácia ne égjen meg, mert keserű lesz! Folyamatosan kevergesd pirítás közben. A mandulatej mennyiségét úgy állítsd be, hogy sűrű, de kenhető krémet kapj.

    2

    Egy kis tálban keverd össze a keményítőt és a vizet, amíg sima elegyet kapsz. Ezt később használjuk a fagylalt sűrítésére.

    Fontos, hogy a keményítő teljesen feloldódjon a vízben, különben csomós lesz a fagylalt.

    3

    Egy közepes lábosba öntsd a kókusztejet és a mandulatejet, majd add hozzá a juharszirupot és a vaníliakivonatot. Közepes lángon melegítsd fel, de ne forrald fel.

    A kókusztej zsírtartalma befolyásolja a fagylalt krémességét. Minél magasabb a zsírtartalom, annál krémesebb lesz a végeredmény.

    4

    Add hozzá az előzőleg elkészített pisztáciakrémet a keverékhez, és keverd simára, hogy a pisztáciás íz egyenletesen eloszoljon.

    Ha a pisztáciakrém túl sűrű, adj hozzá még egy kevés mandulatejet, hogy könnyebben elkeverhető legyen.

    5

    Öntsd hozzá a keményítős keveréket, és alacsony hőfokon főzd tovább, amíg a fagylaltalap kissé besűrűsödik (kb. 5-7 perc). Ne forrald fel!

    Folyamatosan keverd, hogy ne égjen le az alja, és ne csomósodjon be a keményítő. Akkor jó, ha a kanál hátulján megtartja a bevonatot.

    6

    Vedd le a tűzről, majd hagyd szobahőmérsékleten kihűlni. Ezután tedd hűtőbe legalább 4 órára, hogy megfelelően lehűljön és az ízek összeérjenek.

    A gyorsabb hűtés érdekében a lábost hideg vizes fürdőbe is állíthatod, időnként megkeverve. A hűtőben való pihentetés elengedhetetlen a megfelelő állaghoz és ízekhez.

    7

    Ha van fagylaltgéped, öntsd bele a lehűlt keveréket, és a gép utasításai szerint készítsd el. Ha nincs, tedd a keveréket egy lapos edénybe a fagyasztóba, és félóránként keverd át egy villával, hogy elkerüld a kristályosodást.

    A fagylaltgép használata sokkal krémesebb végeredményt biztosít. Ha kézzel készíted, a gyakori keverés kulcsfontosságú a jégkristályok kialakulásának megakadályozására.

    8

    Tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten állni, hogy könnyebben kanalazható legyen. Díszítheted aprított pisztáciával vagy egy kevés extra juharsziruppal.

    Ha a fagylalt túl kemény, vágd kisebb darabokra, és turmixold össze egy kevés mandulatejjel, hogy krémesebb legyen.