Vetkoek édesburgonyás töltelékkel, indiai étel, ropogós batyuk friss töltelékkel

Vetkoek édesburgonyás töltelékkel

A vetkoek egy tradicionális dél-afrikai étel, amelyet fűszeres töltelékekkel készítenek. Az indiai változatban az édesburgonyás töltelék egy tápláló és ízletes alternatívát kínál. A ropogós batyuk tökéletes előétel vagy snack, és könnyedén elmondható, hogy a vetkoek a világ egyik legfinomabb utcai ételévé vált. Ez az étel egyszerűen elkészíthető, és tökéletes választás családi étkezésekhez vagy baráti összejövetelekhez.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Fehér liszt
7 g Élesztő
1 tk. Cukor
200 ml Meleg víz
0.5 tk.
2 db Édesburgonya
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Paprika
1 tk. Kömény
2 ek. Olaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet tedd egy nagy tálba, add hozzá az élesztőt, cukrot és a sót. Öntsd rá a meleg vizet, és keverd össze. Hagyj pihenni 10-15 percig, hogy az élesztő aktiválódjon.

    A víz ne legyen túl forró, mert megöli az élesztőt. A megfelelő hőmérséklet 37-40°C.

    2

    A tésztát gyúrd össze, majd takard le egy konyharuhával, és pihentesd 1-1,5 órán keresztül, amíg megkel.

    A tészta akkor kész, ha a kézhez tapad, de nem túl ragacsos. Ha szükséges, adj hozzá egy kis lisztet.

    3

    Közben a sütőtököt hámozd meg, és kockázd fel. Főzd meg sós vízben 10-12 percig, amíg megpuhul.

    Ha gyorsabban szeretnéd a tököt megpuhítani, vágd kisebb kockákra, így gyorsabban megfő.

    4

    A hagymát és fokhagymát apróra vágd, majd egy serpenyőben hevítsd fel az olajat. Pirítsd meg a hagymát és fokhagymát, amíg üvegesedni nem kezd.

    Ne pirítsd túl a hagymát, mert akkor keserűvé válhat. Az üvegesedés segít az ízek kiemelésében.

    5

    Add hozzá a főtt édesburgonyát, a pirospaprikát és köményt, majd alaposan keverd össze. Tartsd a tűzön 2-3 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    Ha a töltelék túl száraz, adj hozzá egy kis vizet, hogy szaftosabb legyen.

    6

    Miután a tészta megkelt, oszd fel kis golyókká, majd formázz belőlük kis lapos korongokat. Tedd rá a tölteléket, majd zárd be őket, és formálj belőlük kis batyukat.

    Ne zárd túl szorosra, hogy a tészta szépen fel tudjon puffadni sütés közben.

    7

    A batyukat forró olajban süsd ki, amíg aranybarna és ropogós nem lesz. Tálald melegen.

    A megfelelő olajhőmérséklet kulcsfontosságú a ropogós textúra eléréséhez. Az olajnak legalább 180°C-nak kell lennie.